ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η ανικανότητα ενός άνδρα να έρθει σε στύση, λόγω φυσικών ή ψυχολογικών παραγόντων ή ενός συνδυασμού των δύο.

Περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Η περιοδοντίτιδα είναι μια μορφή προχωρημένης ουλίτιδας με αποτέλεσμα τα ούλα να υποχωρούν, τα δόντια να χάνουν σταδιακά τη στήριξή τους και τελικά να πέφτουν. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι άνδρες που πάσχουν από περιοδοντίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Ερευνητές των Τμημάτων Χειρουργικής και Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (UGR) στην Ισπανία μελέτησαν 80 άνδρες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για στυτική δυσλειτουργία, ενώ 78 άνδρες αποτέλεσαν το δείγμα ελέγχου. Οι συμμετέχοντες έδωσαν κοινωνικά και δημογραφικά στοιχεία, υποβλήθηκαν σε οδοντιατρικό έλεγχο και εξετάστηκαν ως προς τα επίπεδα τεστοστερόνης, το λιπιδαιμικό τους προφίλ, την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 74% των ασθενών με στυτική δυσλειτουργία παρουσίαζε σημάδια περιοδοντίτιδας. Εκείνοι με την πιο σοβαρή στυτική δυσλειτουργία παρουσίασαν τη χειρότερη περιοδοντική βλάβη, ενώ οι πάσχοντες από περιοδοντίτιδα ήταν 2,28 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με τους ασθενείς με υγιή ούλα. Οι βιοχημικές μεταβλητές που σχετίστηκαν με την στυτική δυσλειτουργία ήταν τα τριγλυκερίδια, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Τα βακτηρίδια της περιοδοντίτιδας ή οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες που περιέχονται στα μολυσμένα ούλα βλάπτουν τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων. Όταν αυτή η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία εμφανίζεται στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, η ροή του αίματος επηρεάζεται δυσμενώς, οδηγώντας σε ανικανότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών, σε συνδυασμό με την καλή στοματική υγιεινή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του τύπου ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Periodontology.

Διαβάστε επίσης:

Περιοδοντίτιδα: Για ποιες θανάσιμες παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο (εικόνες)

Χρόνια περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Καρκίνος στο πάγκρεας: Οι 2 ενδείξεις που μπορεί να εντοπίσει ο οδοντίατρος