ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται (εικόνες)

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση, γνωστή και ως «ξηρός» οργασμός, είναι η κατάσταση κατά την οποία το σπέρμα, αντί να απελευθερωθεί, ταξιδεύει προς την ουροδόχο κύστη και «παγιδεύεται» εκεί.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται (εικόνες)

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η απελευθέρωση του σπέρματος εξασφαλίζεται χάρη σε ένα ζεύγος μυών, τους ουρηθρικούς σφιγκτήρες, οι οποίοι κλείνουν το άνοιγμα της ουρήθρας και αποτρέπουν την είσοδο του σπέρματος στην κύστη.

Όταν οι σφιγκτήρες δεν δουλεύουν σωστά, η είσοδος της κύστης δεν κλείνει εντελώς κι έτσι το σπέρμα μπορεί να εισέλθει στην κύστη αντί να βγει από την ουρήθρα.

Ένα σύνηθες σύμπτωμα που εκδηλώνουν οι άντρες με παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι τα θολά ούρα μετά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάμειξης των ούρων με τα σπερματικά υγρά.

Σε ορισμένους άντρες η παλίνδρομη εκσπερμάτιση προκαλεί υπογονιμότητα, καθώς δεν απελευθερώνονται σπερματοζωάρια ώστε να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να επηρεάζει την ικανοποίηση του άντρα από τη σεξουαλική του ζωή, έχει όμως τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσει ακόμη κι αν δεν του προκαλεί άλλα σοβαρά προβλήματα.

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι είτε φαρμακευτικές είτε χειρουργικές.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να προκληθεί από: