Φίμωση: Αναίμακτη αντιμετώπιση από τον Ειδικό

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση ή τη σεξουαλική δραστηριότητα. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για την αιτιολογία του προβλήματος, αλλά και τη θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Τι είναι η φίμωση και πότε εμφανίζεται

Η φίμωση εκφράζει την αδυναμία έλξης της ακροποσθίας προς τα πίσω, ώστε να γίνει ορατή η βάλανος. Φυσιολογικά, η κεφαλή του πέους που ονομάζεται βάλανος καλύπτεται από δέρμα που ονομάζεται ακροποσθία, το οποίο με την σειρά του είναι σχετικά χαλαρό και με μια ήπια έλξη αποκαλύπτει την βάλανο.

Η κίνηση αυτή βοηθά το παιδί και τον ενήλικα να ουρήσει ευκολότερα και τον ενήλικα να έχει πλήρη στύση. Κάποιες φορές όμως, το δέρμα της γίνεται πιο σφιχτό και μπορεί να κλείσει, μην επιτρέποντας στον ασθενή να αποκαλύψει την βάλανο.

Φίμωση εμφανίζεται στο 50% των βρεφών ηλικίας έως 1 έτος, στο 10% των νηπίων ηλικίας 3 ετών και μόλις στο 1% των αγοριών 16-18 ετών.

Πού οφείλεται

Όπως αναφέρθηκε, η φίμωση είναι μια κατάσταση πολύ συχνή στα βρέφη και νήπια, που στα μεγαλύτερα αγόρια όμως, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό της ακροποσθίας και εμφάνιση ουλής. Στους ενήλικες άνδρες, η φίμωση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε ασθενείς:

  • Με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις – βαλανοποσθίτιδες
  • Με σακχαρώδη διαβήτη
  • Με επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς της ακροποσθίας
  • Με κακή υγιεινή

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της φίμωσης μπορεί να είναι είτε συντηρητική, όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, οπότε συστήνεται η τοπική χορήγηση κορτικοστεροειδών (αλοιφή), είτε χειρουργική (περιτομή).

Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, όπου απαιτείται χειρουργική επέμβαση (περιτομή), ο χειρουργός για να απομακρύνει το δέρμα της ακροποσθίας το κρατά με λαβίδα και κόβει, διατηρώντας ασφαλή απόσταση από την βάλανο. Στη συνέχεια είτε με νυστέρι, είτε με ραδιοσυχνότητες ή laser χαράσσει και κόβει το έσω πέταλο της ακροποσθίας και συρράπτει με απορροφήσιμα ράμματα το δέρμα του πέους με την βάλανο.

Περιτομή: Ανώδυνη διαδικασία

Η επέμβαση της περιτομής τόσο στα βρέφη όσο και στους ενήλικες γίνεται με αναισθησία, που μπορεί να είναι τοπική (στο ιατρείο) είτε με μέθη σε κλινική. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει αρκετό αναισθητικό, ώστε να γίνει η επέμβαση ασφαλής και ανώδυνη.

Τι να περιμένουμε μετά την επέμβαση

Ο ασθενής δεν πονάει μετά την επέμβαση και τα ενοχλήματα μπορεί να αντιμετωπιστούν με λήψη παρακεταμόλης. Αυτό που συνηθέστερα αναφέρουν στην αρχή, οι νέοι ενήλικες ως ενόχληση είναι μια «περίεργη αίσθηση», όταν ακουμπά η βάλανος στο εσώρουχο. Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο είναι κατά κανόνα γρήγορη και στα παιδιά κυμαίνεται σε 1-2 ημέρες, ενώ στους ενήλικες είναι 3-4 ημέρες. Το οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή μπορεί να υποχωρήσει τελείως μετά από 3-4 εβδομάδες.

Δεν επηρεάζει τη σεξουαλική εμπειρία

Παρ’ όλο που κάποιοι ασθενείς αναφέρουν μειωμένη ευχαρίστηση στο σεξ, τα βιβλιογραφικά δεδομένα υποστηρίζουν το αντίθετο. Οι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε περιτομή αναφέρουν αυξημένη απόλαυση, όπως μπορεί να γίνει αντιληπτή με την αισθητικότητα και την εκσπερμάτωση και την αυξημένη επιθυμία.

Περιτομή: Τι να σκεφτείτε πριν πάρετε την απόφαση

Η απόφαση να υποβληθεί κάποιος σε ένα εκλεκτικό χειρουργείο δεν είναι ποτέ εύκολη, ειδικά όταν αφορά ένα σημείο του σώματός μας το οποίο είναι τόσο σημαντικό για τη ψυχολογία και την εμφάνισή μας. Σε κάθε περίπτωση, αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε ένα τέτοιο χειρουργείο θα ήταν σκόπιμο να ενημερωθείτε ενδελεχώς για τα βήματα της επέμβασης, αλλά και το στάδιο της αποθεραπείας, απευθυνόμενοι σε έναν ειδικό με μεγάλη χειρουργική εμπειρία που να μπορεί να εγγυηθεί με ασφάλεια την επιτυχία της επέμβασης.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικέ πληροφορίες τον χειρουργό- ουρολόγο, κ. Γρηγόρη Δελλή. Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτική ενημέρωση ο Γρηγόριος Δελλής MD, MSc, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος είναι πάντα στη διάθεσή σας στο 21 3032 0492 και στη Παπαδιαμαντοπούλου 4, (Αθήνα) όπου διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο.

Website: https://dellis-urology.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/dellisurology.gr

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Γρηγόριος Δελλής είναι στρατιωτικός ιατρός, επιμελητής στην Ουρολογική Κλινική του 251 ΓΝΑ, ενώ παράλληλα διατηρεί Ιδιωτικό Ιατρείο.

Είναι απόφοιτος της Βαρβάκειου Σχολής, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδεύτηκε στην Β΄ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Σισμανόγλειο ΓΝΑ όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ουρολογίας, ενώ αναγορεύτηκε σε Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.