ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Στυτική δυσλειτουργία: Τα προβλήματα ύπνου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης

Ο καλός βραδινός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία μας. Στον αντίποδα ο λιγοστός ή διακοπτόμενος ύπνος μας αφήνει σωματικά χαμηλούς σε ενέργεια, ενώ μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Επίσης, στους άνδρες μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη στύση τους. 

Στυτική δυσλειτουργία: Τα προβλήματα ύπνου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης

Ο καλός ύπνος βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης του εγκεφάλου, της διάθεσης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό. Επιπλέον, οι άνδρες που αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν στυτική δυσλειτουργία.

1643647573019-349407623-aprothymia-sex.jpg

Η μείωση της τεστοστερόνης

Η στυτική δυσλειτουργία συμβαίνει επειδή ο κακός ύπνος μειώνει την τεστοστερόνη, την ανδρική σεξουαλική ορμόνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία.

Επομένως, οι άνδρες που ξυπνούν τακτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω του ροχαλητού και της υπνικής παράλυσης είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη λίμπιντο τους.

Όπως είναι γνωστό 90 λεπτά μετά τον ύπνο μπαίνουμε στη φάση του ύπνου της γρήγορης κίνησης των ματιών (REM), όπου ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται, εξάγει και απομνημονεύει όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την ανδρική σεξουαλική ορμόνη, επειδή η τεστοστερόνη έχει έναν καθημερινό ρυθμό παραγωγής που φτάνει στο αποκορύφωμά της κατά το πρώτο κομμάτι του ύπνου με γρήγορη κίνηση των ματιών.

Η ροή των επιπέδων τεστοστερόνης είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια του ύπνου παρά κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και η απώλεια ύπνου θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα τεστοστερόνης μέσω της μειωμένης διάρκειας ύπνου ή των αλλαγών στο μοτίβο ύπνου.

ypnos-4.jpg

Οι διαταραχές ύπνου

Οι πιο συχνές διαταραχές ύπνου είναι η αϋπνία, η ναρκοληψία, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, η διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM και η υπνική άπνοια.

Πιο συγκεκριμένα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει μεταξύ 47,1% και 80% των ανδρών με αποφρακτική άπνοια ύπνου, έχουν επίσης στυτική δυσλειτουργία.

Η υπνική άπνοια συμβαίνει όταν η αναπνοή σας σταματά και ξεκινά ενώ κοιμάστε και η αποφρακτική άπνοια ύπνου συμβαίνει όταν οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού σας χαλαρώνουν πάρα πολύ για να επιτρέψουν την κανονική αναπνοή.