ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό της γυναίκας η έναρξη της σεξουαλικής ζωής

Το σώμα μιας γυναίκας μπαίνει σε «κατάσταση συναγερμού» μετά την πρώτη σεξουαλική της επαφή, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό της γυναίκας η έναρξη της σεξουαλικής ζωής

Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό της σύστημα ενισχύει τη δραστηριότητα στον κόλπο της μετά την πρώτη της σεξουαλική επαφή, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Δεν μπορούν ωστόσο να πουν εάν αυτές οι ανοσολογικές αλλαγές μειώνουν ή αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα από τον κόλπο 95 νεαρών γυναικών στην Κένυα πριν ή μετά την έναρξη των σεξουαλικών τους επαφών.

Διαπίστωσαν απότομη αύξηση στις πρωτεΐνες που ελέγχουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μέσα στον πρώτο χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι αλλαγές δεν οφείλονταν ούτε σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ούτε σε εγκυμοσύνη.

Δεδομένα από δύο άλλες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 93 νεαρές γυναίκες στο Βέλγιο και 19 στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν αυτή την παρατήρηση, με τις συμμετέχουσες να παρουσιάζουν επίσης αυξημένη ανοσολογική απόκριση μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή.

Επειδή πρόκειται ωστόσο για μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές δεν κατέληξαν σε σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της απώλειας της παρθενίας και της αύξησης της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα ανοσολογικών μεσολαβητών, αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν τις αλλαγές προκάλεσε η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας», δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων Δρ. Florian Hladik, καθηγητής στο Τμήμα Εμβολίων και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ.

«Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το χρόνο έναρξης της σεξουαλικής ζωής των γυναικών, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, θα μπορούσαν να επηρεάζουν στις αλλαγές του ανοσοποιητικού συστήματος».

Είναι δύσκολο να πει κανείς πώς αυτή η ανοσολογική ενεργοποίηση επηρεάζει μια γυναίκα, πρόσθεσαν οι ερευνητές. Οι αλλαγές του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της γονιμότητας ή μπορεί να αποτελέσουν προστατευτική άμυνα έναντι των ΣΜΝ.

«Περισσότερη έρευνα σχετικά με τις ανοσολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στις νεαρές γυναίκες», δήλωσε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Δρ. Άλισον Ρόξμπι, αναπληρώτρια καθηγήτρια μολυσματικών ασθενειών και παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής της Ουάσιγκτον. «Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε νέους τρόπους πρόληψης των ΣΜΝ σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο eLife.