ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Το κοινό ΣΜΝ που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου

Ένα απίστευτα κοινό αλλά ελάχιστα γνωστό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, μπορεί να πενταπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Το κοινό ΣΜΝ που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας των γυναικών, πιστεύουν ότι η τριχομονάδωση, βλάπτει τον ιστό του τραχήλου της μήτρας, μετατρέποντάς τον σε περιβάλλον φιλικό προς τον HP, ο οποίος ευθύνεται για το 99% των περιπτώσεων της νόσου.

Ανάλυση στην οποία συμμετείχαν σχεδόν μισό εκατομμύριο γυναίκες αποκάλυψε ότι όσες είχαν μολυνθεί από το παράσιτο είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επίσης HPV, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Η τριχομονάδωση δεν ανιχνεύεται επειδή στην πλειονότητά τους οι περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές. Μπορεί, ωστόσο, να προκαλέσει εκκρίσεις, καθώς και πόνο κατά την ούρηση.

Είναι πιο διαδεδομένη από τα χλαμύδια και τη γονόρροια, ενώ εκτιμάται ότι μολύνει περίπου 180 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Ούγγροι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα που ελήφθησαν από περισσότερες από 473.000 γυναίκες τα τελευταία 15 χρόνια. Η μελέτη, η πρώτη του είδους της, εκτείνεται σε τέσσερις ηπείρους.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι 8.518 γυναίκες, ποσοστό 1,8%, είχαν τριχονομάδες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τριχομονάδωση είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επίσης ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Balázs Hamar, ειδικός στη μαιευτική και γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Semmelweis στη Βουδαπέστη, δήλωσε: «Αυτό συμβαίνει επειδή η μόλυνση προκαλεί φλεγμονή και αποκόλληση του τραχηλικού επιθηλίου, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για παθογόνα όπως ο HPV».

Μια μικρότερη υποενότητα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 600 γυναίκες, εξέτασε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στο ΣΜΝ είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο σε σχέση με εκείνες που βρέθηκαν αρνητικές.

Για όσες είχαν τριχομονάδες και HPV ταυτόχρονα (1.811 γυναίκες), ο κίνδυνος να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν τρεις φορές υψηλότερος από εκείνες που είχαν μόνο HPV.

Ενώ στο 90% των περιπτώσεων HPV, ο ιός υποχωρεί από μόνος του, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου λόγω της μόλυνσης αυξάνεται μετά την ηλικία των 30 ετών.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο, περιλαμβάνουν το κάπνισμα ή το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι όσες γυναίκες έχουν διαγνωστεί με τριχομονάδωση, πρέπει να ελέγχονται και για HPV.

Η τριχομονάδωση μεταδίδεται κυρίως μέσω του σεξ χωρίς προφυλάξεις ή μέσω κοινής χρήσης σεξουαλικών παιχνιδιών.

Η τριχομονάδωση είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή τα συμπτώματά της μπορεί να είναι πολύ ήπια έως ανύπαρκτα σε μερικούς ανθρώπους.

Εφόσον διαγνωστεί, συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά που εξαφανίζουν γρήγορα τη μόλυνση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Gynecology & Obstetrics.