Αντιμετωπίζοντας τη στυτική δυσλειτουργία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης

Πρόκειται για μία κατάσταση που πρέπει πάντοτε να διερευνάται ιατρικά, διότι μπορεί να σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, ενδοκρινοπάθειες και παθολογικές καταστάσεις του ουρογεννητικού συστήματος του άνδρα.

Οι σύγχρονες εξελίξεις στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δρ. Ιωάννης Ζούμπος μας ενημερώνει για την πλέον σύγχρονη θεραπευτική επιλογή, τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή μέθοδο, με την οποία ο Δρ. Ζούμπος έχει ασχοληθεί εκτενώς στη μακρά του επαγγελματική διαδρομή ως Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος.

Ποια είναι τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας

Το βασικότερο αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες άνω των 40 ετών είναι οι αγγειακές διαταραχές του πέους. Υπολογίζεται πως περίπου στο 80% των ανδρών, η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε αθηρωμάτωση και θρομβώσεις των αγγείων του πέους. Άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο υπογοναδισμός (έλλειψη τεστοστερόνης), οι νευρολογικές παθήσεις (για παράδειγμα, πολλαπλή σκλήρυνση, νόσος Πάρκινσον), η ηπατική και η νεφρική ανεπάρκεια.

Στυτική δυσλειτουργία, επίσης, μπορεί να προκληθεί από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (αντιϋπερτασικά, υπολιπιδαιμικά, αντιελκωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αντιανδρογόνα), καθώς και από την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Τέλος, στυτική δυσλειτουργία παρατηρείται σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε ογκολογικές χειρουργικές επεμβάσεις (για παράδειγμα, ριζική προστατεκτομή, χαμηλή πρόσθια εκτομή παχέος εντέρου) ή ακτινοθεραπεία στην ελάσσονα πύελο.

Τι είναι τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης

Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν τα φάρμακα (δισκία από το στόμα, ενέσιμα και ενδοουρηθρικά σκευάσματα), τις αντλίες κενού και τη χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Βέβαια, το «τοπίο» άλλαξε ριζικά με την εμφάνιση της θεραπείας των κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης το 2010. Για πρώτη φορά, μία θεραπευτική επιλογή ήταν σε θέση να αλλάξει τους ιστούς του πέους, επιτυγχάνοντας ίαση και όχι απλώς αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα κρουστικά κύματα σε πληθώρα πειραματικών μελετών φάνηκε να διεγείρουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον στυτικό ιστό (νεοαγγειογένεση), αυξάνοντας έτσι την αιμάτωση του πέους. Άλλες σημαντικές ιδιότητές τους είναι η ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων, η ενεργοποίηση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και της αναγεννητικής δραστηριότητας, η αύξηση των ελαστικών ιστών και η διάσπαση του κολλαγόνου. Τα κρουστικά κύματα έχουν, επίσης, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα, επιφέρουν μυοχάλαση και αγγειοδιαστολή. Μέσω των κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης μπορεί να επιτευχθεί η αναγέννηση του ενδοθηλίου των αγγείων και η επανόρθωση αρχόμενων αγγειακών βλαβών του πέους.

Σε πειραματικό επίπεδο τα κρουστικά κύματα, εκτός από τη στυτική δυσλειτουργία, έχουν δοκιμαστεί στη θεραπεία της νόσου Peyronie, καθώς και της χρόνιας προστατίτιδας. Η κλινική εφαρμογή τους στις παθήσεις αυτές γίνεται με σκοπό της ανακούφιση του πόνου στο πέος και το περίνεο, έχοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ποιος είναι ο τρόπος θεραπείας με τα κρουστικά κύματα

Υπάρχουν διάφορες συσκευές για θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης. Τα καλύτερα αποτελέσματα προκύπτουν από την εφαρμογή εστιασμένων (focused) κρουστικών κυμάτων. Οι γεννήτριες παραγωγής της ενέργειας μπορεί είναι ηλεκτροϋδραυλικές, ηλεκτρομαγνητικές ή πιεζοηλεκτρικές, ενώ η μετάδοση της ενέργειας στο πέος γίνεται με ειδικές κεφαλές (ηχοβολείς).

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη συσκευή, κυμαίνεται από 15 έως 30 λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη. Συνήθως, ο ασθενής νιώθει ένα πολύ ελαφρύ τσίμπημα στην περιοχή εφαρμογής (πέος και περίνεο), ενώ σπανιότατα μπορεί να προκύψει κάποια μελανιά στο σημείο εφαρμογής. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως δεν υφίσταται κάποια αντένδειξη για τη θεραπεία και δεν έχουν αναφερθεί επιπλοκές μέχρι σήμερα.

Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών καθορίζεται από το πρωτόκολλο του κατασκευαστή και τη βαρύτητα του προβλήματος και συνήθως κυμαίνεται από 6 έως 18. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Έπειτα από κάθε συνεδρία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς να απαιτείται αποθεραπεία. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα αξιολογείται έπειτα από την πάροδο τριών μηνών.

Ποια είναι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με κρουστικά κύματα

Η θεραπεία των κρουστικών κυμάτων είναι ασφαλής και αποτελεσματική, με ποσοστό επιτυχίας που προσεγγίζει το 70%. Ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα από το στόμα μπορούν να προσδοκούν επαναφορά της ανταπόκρισης σε αυτά, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%. Βάσει κλινικών μελετών, το θεραπευτικό αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο χρόνια. Οποτεδήποτε χρειαστεί ο ασθενής, μπορεί να επαναλάβει τη θεραπεία, ώστε να συντηρήσει ή να επαναφέρει το αποτέλεσμα.

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθότι ο οργανισμός του κάθε ασθενή μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στη θεραπεία. Τα κρουστικά κύματα αποδίδουν καλύτερα σε ασθενείς που πάσχουν από ήπια έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία και έχουν ανταποκριθεί καλά στη λήψη φαρμάκων από το στόμα. Θετικοί προγνωστικοί παράγοντες θεωρούνται η νεότερη ηλικία, η καλή φυσική κατάσταση και η απουσία σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων ή φαρμακευτικών αγωγών που επηρεάζουν αρνητικά.

Η μέθοδος των κρουστικών κυμάτων είναι προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (EAU) και την Ευρωπαϊκή Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM) για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας. Στη νόσο του Peyronie και τη χρόνια προστατίτιδα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.

Συμπερασματικά, τα κρουστικά κύματα είναι μία καινοτόμος θεραπεία που ανοίγει νέους ορίζοντες στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Διορθώνει τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας, βοηθώντας τον άνδρα να ξαναβρεί τον χαμένο αυθορμητισμό του και να βιώσει μία υγιή σεξουαλική ζωή.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Ιωάννη Ζούμπο στο 2310 915999, στο 694 463 6300 ή με email στο ioanniszoumpos@yahoo.gr.