ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τι προειδοποιεί γυναικολόγος για τα δαντελωτά εσώρουχα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι γυναίκες πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικές όταν διαλέγουν εσώρουχα.

Τι προειδοποιεί γυναικολόγος για τα δαντελωτά εσώρουχα
Bigstock

Μία γυναικολόγος προειδοποιεί να μην φοράτε για πολλές ώρες εσώρουχα δαντέλα, επειδή φτιάχνονται από υλικό που δεν αναπνέει και μπορεί να προκληθεί σοβαρή μόλυνση.

Προειδοποίηση για τα δαντελένια εσώρουχα

Αν και τα δαντελένια εσώρουχα είναι σέξι, οι συνέπειές τους στην ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Μάλιστα, για λόγους υγιεινής, η πώληση και η εξαγωγή εσωρούχων από δαντέλα απαγορεύτηκαν ουσιαστικά στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν από το 2014.

“Η δαντέλα και άλλα συνθετικά εσώρουχα μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα και την υγρασία στο αιδοίο και τον κόλπο. Αυτό το ζεστό, υγρό περιβάλλον επιτρέπει σε βακτήρια και ζύμη να αναπτυχθούν υπερβολικά, οδηγώντας ενδεχομένως σε λοιμώξεις”, σύμφωνα με τη γυναικολόγο δρ. Melanie Bone, ιατρική διευθύντρια στην αμερικανική εταιρεία γυναικολογικής υγείας Daye.

Οι πιο συχνές ασθένειες που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τα εσώρουχα που “δεν αναπνέουν” περιλαμβάνουν δερματίτιδα εξ επαφής, βακτηριακή κολπίτιδα και μολύνσεις ζύμης. Ορισμένα άτομα πιο επιρρεπή σε αυτές τις ασθένειες από άλλα. Τα άτομα με διαβήτη, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ευαίσθητο δέρμα ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις είναι τα πιο ευαίσθητα.

Αν και η δρ. Bone δεν υποστηρίζει ότι τα δαντελένια εσώρουχα πρέπει να απαγορευτούν εντελώς, πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει πολύ περισσότερη δημόσια εκπαίδευση για τα εσώρουχα που αναπνέουν και την υγεία του κόλπου. Πολλές γυναίκες κατά τη γέννηση αγνοούν τη σχέση μεταξύ λοιμώξεων και εσωρούχων.

Σύμφωνα με την δρ. Bone, εκτός από την δαντέλα και τον πολυεστέρα οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν εσώρουχα με ισχυρές βαφές και χημικές ουσίες, όπως PFAs. Ορισμένα εσώρουχα περιόδου περιέχουν PFAs, τα λεγόμενα “παντοτινά χημικά” που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και συνδέονται με ορμονικές ανισορροπίες, ακόμη και με καρκίνο.

Γενικά, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται ανάλογα με το συνθετικό ποσοστό στα δαντελένια εσώρουχα. Μια βαμβακερή επένδυση στον καβάλο σε ορισμένα σχέδια δαντελένιων εσωρούχων είναι προτιμότερη από μια δαντέλα που είναι εξ ολοκλήρου συνθετική. Ωστόσο, η δρ. Bone λέει στις ασθενείς της να φορούν δαντελένια εσώρουχα σε σπάνιες και πιο... ιδιαίτερες περιπτώσεις, για να έχουν συνολικά καλύτερη υγεία του κόλπου.

Κολπικές εκκρίσεις

Οι κολπικές εκκρίσεις (εκτός εμμηνόρροιας) μπορεί να είναι ξηρές, υγρές, κρεμώδεις ή κολλώδεις.

Η δρ. Bone είπε ότι είναι απολύτως φυσιολογικές και η εξοικείωση κάθε γυναίκας με αυτές θα τη βοηθούσε να καταλάβει το επίπεδο των ορμονών της, όπως όταν αυξάνονται τα οιστρογόνα ή να καθορίσει την ωορρηξία της.

Σύμφωνα με τη δρ. Bone, οι απαιτήσεις υγείας του κόλπου αυξομειώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα με βάση τον έμμηνο κύκλο, άρα και τις κολπικές εκκρίσεις. Μια υγιής κολπική έκκριση είναι τυπικά “καθαρή έως γαλακτώδης”. Μια καφετιά απόχρωση μετά την έμμηνο ρύση είναι επίσης φυσιολογική.

Ωστόσο, οι γυναίκες πρέπει να μην αγνοούν τις κολπικές τους εκκρίσεις, όταν παρατηρούν σημαντικές αλλαγές στο χρώμα, την υφή, την ποσότητα και την μυρωδιά αυτών.

Ακολουθούν ορισμένα σημάδια ότι οι κολπικές εκκρίσεις πρέπει να τεθούν υπόψη γυναικολόγου:

  • Μια έκκριση που μυρίζει σαν ψάρι, με φυσαλίδες ή αφρό μπορεί να υποδηλώνει βακτηριακή κολπίτιδα.
  • Το κάψιμο ή ο κνησμός με μια παχιά, λευκή έκκριση που μοιάζει με τυρί κότατζ είναι τα κύρια σημάδια μιας μόλυνσης από ζύμες.
  • Οι συνεχείς καφέ και αιματηρές εκκρίσεις μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρών καταστάσεων που απαιτούν ιατρική προσοχή, όπως ο καρκίνος της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας.
  • Εάν πυρετός ή πυελικός πόνος συνοδεύουν την έκκριση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον/την γυναικολόγο σας ή να κάνετε εξέταση για ΣΜΝ (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα), καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι δείκτες τριχομονάδων, γονόρροιας ή χλαμυδίων.

Πηγές:newsweek.com, sciencetimes.com