ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι να κάνετε σε τέσσερις περιπτώσεις "έκτακτης ανάγκης"

Μάθετε γρήγορα και απλά τι να αποφύγετε και τι να κάνετε σετέσσερις συχνές περιπτώσεις ατυχημάτων.
Τι να κάνετε σε τέσσερις περιπτώσεις "έκτακτης ανάγκης"

Μάθετε γρήγορα και απλά τι να αποφύγετε και τι να κάνετε σετέσσερις συχνές περιπτώσεις ατυχημάτων.

Αν έχετε ρινορραγία

Αν νομίζετε ότι το να γύρετε το κεφάλι σας προς τα πίσωείναι η σωστή κίνηση, τότε κάνετε λάθος! Το μόνο που θα καταφέρετε είναι νακαταπίνετε το αίμα, νομίζοντας ότι έχει σταματήσει η ρινορραγία.

Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να γύρετε το κεφάλι σας μπροστά και ναπιέσετε δυνατά το μαλακό μέρος της μύτης πάνω στα ρουθούνια με το δείκτη καιτον αντίχειρα, ώσπου να σταματήσει η αιμορραγία.

Αν πάθατε έγκαυμα

Βάζετε οδοντόκρεμα στο έγκαυμα; Λάθος! Το μόνο σίγουρο είναιότι δεν θα ανακουφιστείτε, ενώ επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να ερεθίσετεπερισσότερο την περιοχή, προκαλώντας χημικό έγκαυμα.

Αν δεν έχετε ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα για το έγκαυμα,αυτό που θα πρέπει να κάνετε, είναι να βάλετε το χέρι σας ή το μέλος που έχειυποστεί το έγκαυμα κάτω από βρύση με κρύο νερό. Η δροσιά θα σας ανακουφίσει απότον πόνο και το κάψιμο.

Πώς να σταματήσετε την αιμορραγία

Βάζοντας την πληγή κάτω από τη βρύση, μάλλον δεν καταφέρνετετίποτα!

Πιέστε απλά την πληγή για μερικά λεπτά με μία γάζα και αφούσταματήσει η αιμορραγία, απολυμάνετε την περιοχή.

Τι δεν πρέπει να κάνετε, αν κάποιος λιποθυμήσει

Πολλοί θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουνκάποιον που έχει λιποθυμήσει, είναι να το σηκώσουν, να τον βάλουν να κάτσει καινα του δώσουν λίγο νερό. Στην πραγματικότητα, όμως, οι κινήσεις αυτές είναιλάθος.

Επειδή συνήθως η λιποθυμία συνοδεύεται από πτώση της πίεσης, υπάρχει το ενδεχόμενο, αν αμέσως μετά το άτομο προσπαθήσει να σηκωθεί, είτενα ζαλιστεί πιο πολύ είτε να πέσει κάτω και να χτυπήσει. Επίσης υπάρχεικίνδυνος πνιγμού από το νερό που θα του δώσετε, καθώς μπορεί ακόμη να μην έχειανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του, ώστε να ελέγχει τα αντανακλαστικά του. Καλό είναι λοιπόν για να αποφύγετε όλουςαυτούς τους κινδύνους να του σηκώσετε τα πόδια ψηλά ώστε να διευκολυνθεί ηκυκλοφορία του αίματος και να ανακτήσει σταδιακά τις αισθήσεις του.