ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ελληνική ιατρική «αιμορραγία» και η πρόσκληση της Τουρκίας

Ιατρική «αιμορραγία» σημειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια στην χώρα μας,καθώς πολλοί γιατροί έχουν επιλέξει τον δρόμο της …μετανάστευσης, εξαιτίας της ύφεσηςη οποία διαρκώς βαθαίνει.

Η κατάσταση αυτή, έρχεται να κουμπώσει με την πρόσκληση στους έλληνες γιατρούς να εργαστούν στην Τουρκία, που απευθύνει ουπουργός Υγείας της γειτονικής χώρας Mehmet Müezzinoğlu, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hyrriet.

Η ελληνική ιατρική «αιμορραγία» και η πρόσκληση της Τουρκίας

Ιατρική «αιμορραγία» σημειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια στην χώρα μας,καθώς πολλοί γιατροί έχουν επιλέξει τον δρόμο της …μετανάστευσης, εξαιτίας της ύφεσηςη οποία διαρκώς βαθαίνει.

Ηδη από το 2011 μέχρι τέλος του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του ΙατρικούΣυλλόγου Αθηνών, ο αριθμός των γιατρών που μετανάστευσε διπλασιάστηκε, ενώ το2013, ο αριθμός τετραπλασιάστηκε. Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία από τοΠανεπιστήμιο Αθηνών, το 45% των γιατρών που τελειώνουν τις σπουδές και τηνειδικότητά τους, φεύγει κατευθείαν γιατο εξωτερικό. Οι χώρες που βρίσκονται πρώτες στην επιλογή των ελλήνωνεπιστημόνων, είναι η Γερμανία, η Βρετανία αλλά και η Σαουδική Αραβία και κυρίωςΑμπου Ντάμπι, Ντουμπάι κλπ. Μόνο στην Γερμανία εργάζονται αυτή την στιγμή 5.000έλληνες γιατροί, οι οποίοι ωστόσο, δεν έφυγαν την περίοδο της κρίσης.

Η παραπάνω κατάσταση έρχεται να «κουμπώσει» με μία δήλωση πουπραγματοποίησε ο υπουργός Υγεία της Τουρκίας Mehmet Müezzinoğlu, σε συνέντευξήτου στην εφημερίδα Hyrriet, αναφορικά με το ότι η χώρα του….περιμένει τους έλληνες γιατρούς να εργαστούν εκεί.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «σήμερα υπάρχουν 7.000 Έλληνες γιατροί πουψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό. Τους καλώ να υπηρετήσουν τη χώρα και το έθνος μετις γνώσεις τους», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας της γειτονικής χώρας,απευθύνοντας πρόσκληση στους έλληνες επιστήμονες,.

Να σημειωθεί, ότι ήδη από το 2011υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης ξένων γιατρών και νοσοκόμων. Προϋπόθεση ναέχουν κατοικία και άδεια εργασίας καθώς και βεβαίωση ότι το πτυχίο τουςκαλύπτει τα απαιτούμενα των τουρκικών πανεπιστημίων. Παράλληλα οι ξένοι γιατροίθα πρέπει να πετύχουν βαθμολογία τουλάχιστον «Β» σε τεστ τουρκικής γλώσσας.

Σχολιάζοντας την δήλωση αυτή, ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης,αναφέρει στο onmed.gr : «οι υψηλάεξειδικευμένοι επιστήμονες γιατροί, διαφέρουν από την μετανάστευση του παρελθόντοςκαι είναι γεγονός ότι είναι περιζήτητοι σε όλα τα συστήματα υγείας του κόσμουόπου και εάν έχουν βρεθεί, ό,τι και εάν έχουν αναλάβει. Δεν βλέπω παράλογο τοκάλεσμα του υπουργού Υγείας της γειτονικής χώρας, αν και εκτιμώ ότι οι έλληνεςγιατροί, θα μπορούσαν να εργαστούν σε πιο προηγμένα υγειονομικά συστήματα.».

Αλλά και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Δημήτρης Βαρνάβας έκανε λόγο για μετανάστευση γιατρών την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 7.000 γιατροί τα τελευταία χρόνια έφυγαν για το εξωτερικό.