ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακάλυψαν πως και η μνήμη είναι… κληρονομική

Οι επιστήμονες διαπίστωσανότι η συμπεριφορά μπορεί να επηρεαστεί από γεγονότα που βίωσαν προηγούμενεςγενιές, κάτι που υποδεικνύει ότι  οιαναμνήσεις μεταφέρονται μέσω μιας «κληρονομικής μνήμης».

Ανακάλυψαν πως και η μνήμη είναι… κληρονομική

Οι επιστήμονες διαπίστωσανότι η συμπεριφορά μπορεί να επηρεαστεί από γεγονότα που βίωσαν προηγούμενεςγενιές, κάτι που υποδεικνύει ότι οιαναμνήσεις μεταφέρονται μέσω μιας «κληρονομικής μνήμης».

Κλινικές δοκιμές πουπραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι ένα τραυματικό γεγονός επηρεάζει τη δομήτου DNA στο σπέρμα καιπροκαλεί μεταβολές στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά των επόμενων γενεών.

Μελέτη πουδημοσιεύεται το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience έδειξε ότιτα ποντίκια που είχαν εκπαιδευτεί ώστε να αποφεύγουν μια συγκεκριμένη μυρωδιάμετέδωσαν αυτήν την αποστροφή στα «εγγόνια» τους.

Οι ειδικοίυποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σημαντικά για τη βαθύτερηκατανόηση και την αντιμετώπιση της φοβίας και της αγχώδους διαταραχής.

Η ομάδα των ερευνητών από την Ιατρική Σχολή τουΠανεπιστημίου Έμορι στις ΗΠΑ παρατήρησε ότι «οι εμπειρίες των γονέων, ακόμη καιπριν τη σύλληψη του παιδιού, επηρεάζουν σημαντικά τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργίατου νευρικού συστήματος των επόμενων γενεών» .