ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όσοι αισθάνονται φτωχοί, αρρωσταίνουν πιο εύκολα

Πολύ πιο εύκολα φαίνεται πως αρρωσταίνουν οι άνθρωποι τηςμέσης και της τρίτης ηλικίας που «υποκειμενικά» νιώθουν φτωχοί, ενώ γενικά έχουνχειρότερη υγεία, καθώς και
Όσοι αισθάνονται φτωχοί, αρρωσταίνουν πιο εύκολα

Πολύ πιο εύκολα φαίνεται πως αρρωσταίνουν οι άνθρωποι τηςμέσης και της τρίτης ηλικίας που «υποκειμενικά» νιώθουν φτωχοί, ενώ γενικά έχουνχειρότερη υγεία, καθώς και μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μία νέαγερμανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινωνικών ερευνών τουΒερολίνου.

Ήταν, ήδη, γνωστό ότι η αντικειμενική φτώχεια σχετίζεται μεχειρότερη υγεία και με πιο σύντομη ζωή, όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμα καιη υποκειμενική φτώχεια έχει ανάλογες επιπτώσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μάγια Αντένα και τον ΜιχάλΜικ, μελέτησαν στοιχεία από 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα,τα οποία αφορούσαν την περίοδο 2006 - 2012.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών πουθεωρούν τους εαυτούς τους φτωχούς, αρρωσταίνουν κατά μέσο όρο 38% πιο συχνά καιεμφανίζουν υποτροπές σε θέματα υγείας 48% πιο συχνά, σε σχέση με όσους δεννιώθουν φτωχοί. Η πιθανότητα θανάτου για κάποιον που αισθάνεται φτωχός, είναιεπίσης πολύ μεγαλύτερη, περίπου 40% κατά μέσο όρο για τους άνδρες και 58% γιατα άτομα 50 - 64 ετών.

Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα διέκρινε τρία είδη φτώχειας: τηνεισοδηματική, του πλούτου και την υποκειμενική.

Εκτός από την υποκειμενική φτώχεια, και η φτώχεια τουπλούτου επίσης επιδεινώνει την υγεία. Κάποιος άνω των 50 ετών που διαθέτειελάχιστο πλούτο (ακίνητα κ.α.), αρρωσταίνει πολύ πιο συχνά και η υγεία τουεπανέρχεται με πολύ πιο αργό ρυθμό μετά από μια ασθένεια, σε σχέση με όσουςδιαθέτουν πλούτο. Από την άλλη, η εισοδηματική φτώχεια είναι αυτή που έχει τηνμικρότερη επίπτωση στην υγεία των ατόμων άνω των 50 ετών.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν να υπάρχει μεγάλη επικάλυψη ανάμεσαστα διαφορετικά είδη της φτώχειας.

Συγκεκριμένα, μόνο το 8% όσων ανθρώπων αποτέλεσαναντικείμενο της έρευνας, ήταν φτωχοί και με τα τρία κριτήρια.