ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Η εργασιακή εξουθένωση είναι ασθένεια

Την εργασιακή εξουθένωση συμπεριέλαβε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην διεθνή κατάταξη των ασθενειών του.

ΠΟΥ: Η εργασιακή εξουθένωση είναι ασθένεια

Η διεθνή κατάταξη του ΠΟΥ διαμορφώθηκε από συμπεράσματα ειδικών της υγείας σε όλον τον κόσμο και χρησιμεύει ως βάση για τον καθορισμό των τάσεων και των στατιστικών της υγείας.

Η εργασιακή εξουθένωση θεωρείται και επίσημα πλέον ασθένεια ενώ όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς, είναι η πρώτη φορά που το γνωστό «burn out» εντάσσεται στην συγκεκριμένη κατάταξη.

Πως ορίζεται η εργασιακή εξουθένωση;

Η υπερκόπωση στη δουλειά εντάσσεται στην κατηγορία που εξετάζει «προβλήματα που συνδέονται» με την εργασία ή την ανεργία και φέρει στο εξής την κωδική ονομασία QD85.

xronia koposi

Περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες, η διαχείριση του οποίου δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού, από αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και από «μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα».

Το πρωτόκολλο του ΠΟΥ διευκρινίζει μάλιστα ότι η εργασιακή εξουθένωση «αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με τον επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής».

Ανανεώθηκε ο κατάλογος ασθενειών του ΠΟΥ

Ο νέος κατάλογος καταρτίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βασίζεται στα συμπεράσματα ειδικών της υγείας σε όλο τον κόσμο και έχει ήδη υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ, τα οποία και θα συνεδριάσουν επίσημα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, 20-28 Μαΐου στη Γενεύη.

Η κατάταξη των ασθενειών του ΠΟΥ παρέχει μια κοινή γλώσσα χάρη στην οποία οι επαγγελματίες της υγείας μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες παγκοσμίως.

Η νέα κατάταξη, που ονομάζεται CIP-11 και δημοσιεύτηκε πέρυσι, υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Η κατάταξη περιέχει νέα κεφάλαια, από τα οποία ένα αφιερώνεται στη σεξουαλική υγεία.

Η διαταραχή των βιντεοπαιχνιδιών προστέθηκε στην κατηγορία των διαταραχών της εξάρτησης ενώ στην νέα κατάταξη του ΠΟΥ προστέθηκε ένα νέο κεφάλαιο για την παραδοσιακή ιατρική.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: η πιο συχνή αιτία απουσίας από την εργασία

Πέντε διατροφικές αλλαγές για να νικήσετε τη χρόνια κόπωση