ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: η πιο συχνή αιτία απουσίας από την εργασία

Μία πολύπλοκη ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σημαντικού βαθμού κόπωση που δεν εξηγείται από οποιαδήποτε υπάρχουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να υπάρχει για 6 μήνες, αποτελεί το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. 

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: η πιο συχνή αιτία απουσίας από την εργασία

Το σύνδρομο Χρόνιας κόπωσης είναι μια πολύπλοκη ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σημαντικού βαθμού κόπωση που δεν εξηγείται από οποιαδήποτε υπάρχουσα ιατρική κατάσταση, μπορεί να υπάρχει για 6 μήνες και θεωρείται η πιο συχνή αιτία απουσίας από την εργασία.

Η κόπωση μπορεί να επιβαρυνθεί από φυσική και ψυχική καταπόνηση και δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση . Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση που μπορεί να θέσει την διάγνωση του Συνδρόμου αυτού. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να διενεργηθούν διάφορες ιατρικές εξετάσεις για να αποκλεισθούν διάφορες ιατρικές καταστάσεις που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα όπως ο υποθυρεοειδισμός λοίμωξη με ιούς όπως η λοιμώδης Μονοπυρήνωση, Δυσαυτονομία και Άπνοια στον ύπνο.

Η προσπάθεια για ανακούφιση από το Σύνδρομο αυτό επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων που προκαλεί .

Το σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης εμφανίζει 7 επίσημα συμπτώματα. Κόπωση, Απώλεια μνήμης και συγκέντρωση, κυνάγχη, Διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων, Μυαλγίες, Μεταναστευτική αρθρίτιδα ,Υπνηλία Εξαντλητική κόπωση που κρατάει περισσότερο από 24 ώρες μετά από φυσική η Ψυχική άσκηση. Την τελευταία διετία οι ερευνητές επικεντρώνονται σε διαταραχές της ισορροπίας των νευροδιβιβαστών ορμονών και χαμηλά επίπεδα συνενζύμου coq10. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση

Δρ.Παπαχαραλάμπους Μιχάλης Ειδικός Παθολόγος και επιστημονικός διευθυντής στην Ορθοβιοτική Ιατρική.