ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απωθητικό από αιθέρια έλαια υπόσχεται να δώσει τέλος στη μετάδοση της ελονοσίας

Ένα πρωτοποριακό, ιδιαίτερα αποτελεσματικό και περιβαλλοντικά ασφαλές απωθητικό που στοχεύει να κρατήσει μακριά τα «θανατηφόρα» τσιμπήματα των κουνουπιών
Απωθητικό από αιθέρια έλαια υπόσχεται να δώσει τέλος στη μετάδοση της ελονοσίας

Ένα πρωτοποριακό, ιδιαίτερα αποτελεσματικό και περιβαλλοντικά ασφαλές απωθητικό που στοχεύει να κρατήσει μακριά τα «θανατηφόρα» τσιμπήματα των κουνουπιών, τα οποία μεταφέρουν την ελονοσία, δημιούργησε μία ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών, με επικεφαλής τον Πατρίκ Γκερέν, διευθυντή ερευνών στο τμήμα Φυσιολογίας των ζώων, στο Πανεπιστήμιο Νεσατέλ της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ελονοσία σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 650.000 ανθρώπους, ενώ 250 εκατομμύρια άτομα μολύνονται συνολικά από αυτή την ιδιαίτερα επικίνδυνη, λοιμώδη ασθένεια.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα κουνούπια ανιχνεύουν την παρουσία ανθρώπων μέσα από τη μυρωδιά που αναδύουν.

Με αυτό ως δεδομένο και προκειμένου να «κρύψουν» την ανθρώπινη μυρωδιά, ανέλυσαν αποστάγματα από 80 φυτά.

Βάσει αυτών, ανέπτυξαν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό απωθητικό, που είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους και ταυτόχρονα είναι ασφαλές για το περιβάλλον, καθώς είναι πλήρως βιοδιασπώμενο, χωρίς τις παρενέργειες του Deet.

«Το Deet είναι ένα γνωστό εντομοαπωθητικό, αλλά όλοι ξέρουμε ότι έχει κάποιες νευρολογικές παρενέργειες. Είναι γνωστό ότι επηρεάζει τις συνάψεις ανάμεσα στους νευρώνες. Επηρεάζει για παράδειγμα μερικά από τα ένζυμα, που χρησιμεύουν συνήθως για να αποσυνθέσουν μερικούς από τους νευροδιαβιβαστές μας. Τα φυσικά προϊόντα μας δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης.

Ήδη, το νέο απωθητικό έχει περάσει από αρκετούς ελέγχους, ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν ελπίδες ότι θα μειωθούν αποτελεσματικά τα κρούσματα ελονοσίας.