ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακή συσκευή δίνει ελπίδα στους ασθενείς με υπνική άπνοια

Μια νέα συσκευή που τοποθετείται μέσα στο στήθος του ασθενή αφήνει πολλές υποσχέσεις για όσους υποφέρουν από υπνική άπνοια, αφού, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, έλαβε μετά από σειρά ελέγχων την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων

Πρωτοποριακή συσκευή δίνει ελπίδα στους ασθενείς με υπνική άπνοια

Μια νέα συσκευή που τοποθετείται μέσα στο στήθος του ασθενή αφήνει πολλές υποσχέσεις για όσους υποφέρουν από υπνική άπνοια, αφού, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, έλαβε μετά από σειρά ελέγχων την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας και αναμένεται σύντομα να είναι διαθέσιμο στην αγορά.

Η συσκευή, που λειτουργεί σαν βηματοδότης ή απινιδωτής, εμφυτεύεται στην περιοχή του στήθους ενός ατόμου. Διεγείρει το νεύρο που ελέγχει τους μύες των βασικών αεραγωγών, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα εμποδίζουν την αναπνοή. Η γεννήτρια της συσκευής συνδέεται με ένα ηλεκτρόδιο στο λαιμό το οποίο ανιχνεύει τον ρυθμό της αναπνοής και στέλνει μια μικρή ηλεκτρική εκκένωση, όταν χρειάζεται, για να κρατήσει τους αεραγωγούς ανοικτούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ασθενείς θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν το σύστημα εκ των προτέρων και να το απενεργοποιήσουν όταν ξυπνούν, χρησιμοποιώντας ένα μικρό φορητό τηλεχειριστήριο.

Η συσκευή προορίζεται ως εναλλακτική λύση για τη δημοφιλή θεραπεία CPAP για άτομα με υπνική άπνοια. Η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιεί ειδικές μάσκες που στέλνουν απαλά αέρα μέσω της μύτης για να κρατήσουν τους αεραγωγούς ανοικτούς.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ωστόσο, σχεδόν οι μισοί από όλους τους ασθενείς που χρησιμοποιούν την μέθοδο CPAP αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση της συσκευής. Μερικά από αυτά είναι ότι οι μάσκες δεν εφαρμόζουν καλά, υπάρχει διαρροή αέρα, προκαλούν σε πολλούς ανθρώπους συναισθήματα κλειστοφοβίας, ή μερικοί ασθενείς τις έσχιζαν καθώς τις πέταγαν άθελά τους στον ύπνο τους.

Τα άτομα με υπνική άπνοια παθαίνουν παύσεις στην αναπνοή τους, ενώ κοιμούνται. Οι παύσεις μπορεί τυπικά να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και 30 ή περισσότερες φορές την ώρα.

Διαβάστε επίσης:

Η άπνοια μπορεί να οδηγήσει και σε οστεοπόρωση

Τεστ: Μήπως αντιμετωπίζετε πρόβλημα στον ύπνο;

Η απώλεια βάρους συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της υπνικής άπνοιας