ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δέκα σημάδια ότι το ροχαλητό του παιδιού κρύβει σοβαρό πρόβλημα

Είναι γνωστό ότι περίπου το 8% - 12% των μικρών παιδιών ροχαλίζουν, άλλα λιγότερο, κάποια περισσότερο, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό είναι κάτι κοινό και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό της τάξης του 3% με 5% των παιδιών υποφέρουν από υπνική άπνοια.

Δέκα σημάδια ότι το ροχαλητό του παιδιού κρύβει σοβαρό πρόβλημα

Η άπνοια είναι μια σημαντική πάθηση για όλους του ανθρώπους, αλλά στα παιδιά είναι ακόμα πιο σοβαρή, αφού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή τους, τόσο σωματικά, όσο και γνωστικά και καρδιαγγειακά.

Δείτε 10 σημάδια που πρέπει να προσέχετε σε περίπτωση που το παιδί σας ροχαλίζει το βράδυ για να ξέρετε αν έχει πρόβλημα υπνικής άπνοιας και θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε γιατρό:

-Συχνή εφίδρωση το βράδυ: Αν ιδρώνει πολύ στον ύπνο του, τότε αυτό ίσως να οφείλεται σε ένα υπερ-δραστήριο νευρικό σύστημα εξαιτίας του περιορισμένου οξυγόνου που παίρνει ο οργανισμός από την αναπνοή.

-Τα πλευρά του παιδιού κινούνται "προς τα μέσα" καθώς προσπαθεί να αναπνεύσει κατά τον ύπνο του: Και πάλι, αυτό οφείλεται στην προσπάθειά του να αναπνεύσει ενώ η δίοδος αέρα είναι μπλοκαρισμένη.

-Ασυνήθιστες θέσεις σώματος στον ύπνο: Η προέκταση του λαιμού σε ασυνήθιστες θέσεις είναι συχνό φαινόμενο σε παιδιά με υπνική άπνοια, αφού είναι μια ασυνείδητη προσπάθειά τους να κρατήσουν τους αεραγωγούς ανοιχτούς.

-Πρωινοί πονοκέφαλοι: Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης οξυγόνου και της ανεβασμένης πίεσης στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

-"Βρέχει" το κρεβάτι του: Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά με υπνική άπνοια είναι πολύ πιο πιθανό να "βρέξουν" το κρεβάτι τους κατά τη διάρκεια του ύπνου.

-Υπερδραστηριότητα και απροσεξία (μη-συγκέντρωση) στο σχολείο: Τα παιδιά με υπνική άπνοια πολλές φορές αντιμετωπίζονται λανθασμένα ως παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Παρακολουθήστε το στενά και συζητήστε μαζί του για το ροχαλητό του και την (εν δυνάμει) δυσκολία του στην αναπνοή το βράδυ.

-Συχνοί εφιάλτες και υπνοβασία: Έρευνα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ έδειξε ότι η μεγάλο ποσοστό των παιδιών που υπνοβατούν ή/και έχουν συχνούς εφιάλτες στον ύπνο τους πάσχουν από υπνική άπνοια.

-Παιδική υπέρταση: Όλα τα παιδιά που έχουν αυξημένη πίεση στο αίμα για την ηλικία τους θα πρέπει να εξετάζονται για υπνική άπνοια.

-Σύνδρομο Down: Περίπου το 40% με 70% των παιδιών με σύνδρομο Down έχουν υπνική άπνοια.

-Παχυσαρκία: Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το 30% των παχύσαρκων παιδιών μπορεί να έχουν άπνοια ύπνου. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα η άπνοια αυξάνονται ήδη υψηλές πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση, αντίσταση στην ινσουλίνη, και άλλων συναφών διαταραχών του μεταβολισμού. Εμποδίζει επίσης την ικανότητα του παιδιού να χάσει σωματικό βάρος.

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος-θάνατος η υπνική άπνοια για τις έγκυες

Πρωτοποριακή συσκευή δίνει ελπίδα στους ασθενείς με υπνική άπνοια

Προστατέψτε το παιδί από τον νο.1 κίνδυνο της μεγαλούπολης

Τι να κάνετε και τι όχι για να γλιτώσετε από το ροχαλητό