ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε πόσο επικίνδυνο είναι να στέκεστε πίσω από ένα μηχανάκι

Τα μικρά σκούτερ και γενικά τα μηχανάκια με δίχρονους κινητήρες μπορεί να είναι βολικά για κοντινές μετακινήσεις, ωστόσο ρυπαίνουν πολύ περισσότερο την ατμόσφαιρα των πόλεων, σε σχέση με τα μεγαλύτερα σε μέγεθος και αριθμό αυτοκίνητα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Communications».

Δείτε πόσο επικίνδυνο είναι να στέκεστε πίσω από ένα μηχανάκι

Τα μηχανάκια με το συγκεκριμένο τύπο κινητήρα εκπέμπουν ακόμη και χιλιάδες φορές περισσότερες οργανικές ρυπογόνες ουσίες, που συμβάλλουν στη δημιουργία «νέφους» πάνω από τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφεν Πλατ του ελβετικού Ινστιτούτου Πάουλ Σέρερ, πραγματοποίησαν τις σχετικές περιβαλλοντικές μετρήσεις τόσο στο εργαστήριο, όσο και επιτόπου στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ, συγκρίνοντας τον βαθμό ρύπανσης από διαφορετικούς τύπους δίτροχων και τετράτροχων οχημάτων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα δίχρονα μηχανάκια είναι πολύ πιο επιβαρυντικά για την ατμόσφαιρα και άρα για τη δημόσια υγεία.

Μεταξύ των ρυπογόνων ουσιών από τις εξατμίσεις των σκούτερ περιλαμβάνονται οργανικά αερολύματα που αιωρούνται ως μικροσκοπικά σωματίδια, το καρκινογόνο αέριο βενζόλιο και μια σειρά από άλλα τοξικά χημικά και αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και το να περιμένει κανείς πίσω από ένα ακίνητο μηχανάκι, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του. Όπως είπε ο ερευνητής Μάρκους Κάλμπερερ του Τμήματος Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, «δείξαμε ότι, αντίθετα με τη γενική πεποίθηση, τα σκούτερ μπορεί να συνιστούν την κύρια πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της αιθάλης και των οργανικών σωματιδίων».

«Τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, ιδίως τα πετρελαιοκίνητα, θεωρούνται η κύρια πηγή ρύπανσης στο πεδίο των οδικών μεταφορών. Όμως αυτή η αντίληψη χρειάζεται αναθεώρηση, καθώς, όπως δείχνει η μελέτη μας, τα αυξημένα σωματίδια του αέρα προέρχονται κυρίως από την «ασύμμετρη» ρύπανση των δίχρονων σκούτερ, τα οποία, αν και αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος του στόλου των οχημάτων, συμβάλλουν δυσανάλογα, προκαλώντας εκπομπές οργανικών και αρωματικών ρύπων έως χιλιάδες φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες οχημάτων», πρόσθεσε ο Πλατ.

Αντίθετα με τις μεγαλύτερες μοτοσικλέτες που έχουν τετράχρονους κινητήρες, οι δίχρονοι είναι πολύ λιγότερο αποδοτικοί στην καύση του καυσίμου και των λαδιών που χρησιμοποιούν, ενώ λιγότερο αποτελεσματικά είναι και τα συστήματα εξάτμισης που διαθέτουν, σε σχέση με τους καταλύτες των σύγχρονων αυτοκινήτων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, αν μειωθεί ο αριθμός των δίχρονων σκούτερ στους δρόμους, θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα του αέρα στις μεγαλουπόλεις, παρόλο που λιγότερο από 1% των συνολικών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα χρησιμοποιείται από τα μηχανάκια.