ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναστατική τεχνολογία θα επιτρέπει σε άτομα με τύφλωση να "δουν"

Συνδυάζοντας τις βασικές αρχές τις υπολογιστικής γεωμετρίας, προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και υπέρηχους, επιστήμονες από το Κέντρο Έρευνας και Προηγμένων Μελετών (CINVESTAV) δημιούργησαν μια συσκευή για να βοηθήσει τα άτομα με μειωμένη όραση ή τύφλωση να περιηγούνται πιο εύκολα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Επαναστατική τεχνολογία θα επιτρέπει σε άτομα με τύφλωση να "δουν"

Η επαναστατική συσκευή πλοήγησης αποτελείται από γυαλιά με στερεοφωνικό ήχο αισθητήρες, τεχνολογία GPS και ένα δισκίο, το οποίο καθοδηγεί το τυφλό άτομο σε ένα συγκεκριμένο σημείο και αποφεύγει το χτύπημα σε στατικά ή κινούμενα εμπόδια, ενώ αναγνωρίζει επίσης χαρτονομίσματα διαφόρων αξιών και το χρώμα των ρούχων!

Για να το επιτύχουν αυτό, οι ερευνητές πήγαν στη Σχολή Τυφλών Κοριτσιών στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, η οποία ασχολείται με αυτό το είδος της αναπηρίας, προκειμένου να καταγράψουν λεπτομερώς τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης.

"Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ελαφρύ, εργονομικά αποδεκτό πρότυπο, δεδομένου ότι φαίνεται σχεδόν σαν ένα κανονικό ζευγάρι γυαλιά και μπορεί να λειτουργήσει σε πραγματικό χρόνο με τις μπαταρίες που διαρκούν περίπου τέσσερις ώρες σε συνεχή χρήση. Ελπίζουμε να έχουμε ένα εμπορικό πρωτότυπο από τον επόμενο Αύγουστο, το αργότερο, και να είναι σε θέση να βγει στην αγορά στις αρχές του 2015", υποστηρίζει ο Bayro Corrochano, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας και μέλος της Μεξικανικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι ερευνητές από το CINVESTAV εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο προϊόν θα κοστίζει μεταξύ 1.000 και 1.500 δολαρίων και θα αποτελείται από τα γυαλιά με αισθητήρες και ένα δισκίο από το οποίο μια ψηφιακή φωνή θα καθοδηγεί τον χρήστη.

Διαβάστε επίσης:

Οι 50.000 ασθενείς με Ωχρά Κηλίδα και οι φαρμακευτικές επιλογές

Beezin: Η επικίνδυνη εφηβική μόδα που οδηγεί στην τύφλωση

Το Facebook έσωσε 3χρονο κοριτσάκι από την τύφλωση (βίντεο)

Ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στα μάτια σας