ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου μετά από εγχείρηση το απόγευμα και το σαββατοκύριακο

Οι ασθενείς που μπαίνουν στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε επέμβαση το σαββατοκύριακο, το απόγευμα ή το Φεβρουάριο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου μετά από εγχείρηση το απόγευμα και το σαββατοκύριακο

Γερμανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε περισσότερους από 200.000 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μεταξύ 2006 και 2011 σε δύο κεντρικά νοσοκομεία του Βερολίνου.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι ασθενείς έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο το σαββατοκύριακο είχαν κατά 22% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με όσους έκαναν την εισαγωγή εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα, όσοι ασθενείς μπήκαν στο νοσοκομείο κατά τις απογευματινές ώρες είχαν κατά 21% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, σε σύγκριση με όσους έκαναν την εισαγωγή το πρωί.

Όσον αφορά τους «ιδανικούς» μήνες για χειρουργείο, φαίνεται πως ο Φεβρουάριος δεν είναι ένας από αυτούς, καθώς το μήνα αυτό οι ασθενείς αντιμετωπίζουν κατά 16% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με κάθε άλλο μήνα του χρόνου.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά εξαρτώνται από πολυάριθμους παράγοντες, όπως η ίδια η κατάσταση της υγείας των ασθενών ή τα πρότυπα λειτουργίας του εκάστοτε νοσοκομείου.

Η σχετική μελέτη πρόκειται να παρουσιαστεί στο ιατρικό συνέδριο Euroanaesthesia που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη.