ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί τα κουνούπια «προτιμούν» κάποιους από εμάς

Το κουνούπι δεν είναι μόνο ενοχλητικό αλλά μεταδίδει και επικίνδυνες ασθένειες όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός.

Γιατί τα κουνούπια «προτιμούν» κάποιους από εμάς

Γιατί όμως «προτιμούν» συγκεκριμένους ανθρώπους και... αποφεύγουν κάποιους άλλους;

Καθένα από τα δεκάδες είδη κουνουπιών (κοινό κουνούπι, ανωφελής, αηδής κ.α.) διαφέρει ως προς τον τρόπο που τσιμπά, τον τρόπο που πετά ή μεταδίδει ασθένειες αλλά και τις επιδερμίδες που το ελκύουν.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα κουνούπια εντοπίζουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο δέρμα, όπως το γαλακτικό οξύ, η αμμωνία και τα καρβοξυλικά οξέα.

Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα κουνούπια ελκύονται από τις οσμές που απελευθερώνουν οι πατούσες.

Ο ιδρώτας, ανάλογα με τα βακτήρια που περιέχει, αποτελεί έναν ακόμη βασικό παράγοντα που καθιστά ορισμένους από εμάς πιο «αγαπητούς» στο έντομο.

Τα κουνούπια ελκύονται επίσης από τις υψηλές συγκεντρώσεις χοληστερόλης στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Αυτό δε σημαίνει ότι κινδυνεύουν όσοι έχουν γενικώς υψηλή χοληστερόλη. Τα επίπεδα της χοληστερόλης στην επιδερμίδα καθορίζονται από το πόσο αποτελεσματικά επεξεργάζεται ο οργανισμός τη χοληστερόλη, αφήνοντας τα υπο-προϊόντα της στην επιδερμίδα.

Τέλος, το κουνούπι μπορεί και εντοπίζει το διοξείδιο του άνθρακα από μεγάλες αποστάσεις. Για το λόγο αυτό, φαίνεται να «προτιμά» τους ενήλικες αντί για τα παιδιά, τα άτομα και υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος και τις εγκύους, καθώς παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε επίσης:

Ποια ώρα της ημέρας μαζεύονται τα κουνούπια στην περιοχή σας!
Το κουνούπι είναι το πιο επικίνδυνο ζώο του πλανήτη!