ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεστ ούρων θα προβλέπει την πρόωρη γέννηση μικρόσωμων μωρών

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Imperial College του Λονδίνου αναπτύσσουν ένα τεστ ούρων για εγκύους, που θα προβλέπει από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, αν η γυναίκα θα γεννήσει πρόωρα, είτε το μωρό θα είναι μικρόσωμο, οπότε θα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων.

Τεστ ούρων θα προβλέπει την πρόωρη γέννηση μικρόσωμων μωρών

Το νέο τεστ ανιχνεύει την παρουσία ορισμένων μορίων στα ούρα και οι ερευνητές θεωρούν ότι όταν αρχίσει να εφαρμόζεται, θα βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών της κύησης και του τοκετού.

Παράλληλα, όμως, όσο πιο πρόωρος είναι ένας τοκετός, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κατοπινών μεταβολικών, καρδιαγγειακών και άλλων διαταραχών για ένα παιδί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λήδα Χατζή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Χέκτορ Κέουν της Ιατρικής Σχολής του Imperial, ανέλυσαν δείγματα ούρων από 438 εγκύους και βρήκαν ότι τα αυξημένα επίπεδα μερικών ουσιών (ιδίως του αμινοξέος λυσίνη) σχετίζονται με αυθόρμητο πρόωρο τοκετό. Επίσης, το αυξημένο επίπεδο μιας γλυκοπρωτεΐνης τείνει να εμφανίζεται σε εκείνες τις εγκύους, στις οποίες πρέπει να προκληθεί πρόωρος τοκετός.

Ακόμη, τα μειωμένα επίπεδα μιας τρίτης ομάδας μορίων σχετίζονται με ανεπαρκή ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ οι έγκυες με μειωμένα επίπεδα αυτών των ουσιών εμφανίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Όπως δημοσιεύεται στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», η έγινε στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας ενός μεγάλου δείγματος μητέρων και παιδιών με την ονομασία «Ρέα», που ξεκίνησε στην Κρήτη το 2007.

«Αν και ξέραμε ότι ο μεταβολισμός της μητέρας αλλάζει σημαντικά για να βοηθήσει στην παροχή θρεπτικών ουσιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, εκπλαγήκαμε που είδαμε, τόσο νωρίς στη διάρκεια της κύησης, να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο χαμηλό βάρος του μωρού κατά τη γέννηση και σε μερικά προϊόντα μεταβολισμού, τα οποία είναι δυνατό να ανιχνεύσουμε εύκολα σε ένα δείγμα ούρων της μητέρας. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι θα ήταν δυνατό να βελτιώσουμε τον εντοπισμό εκείνων των γυναικών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν μικρότερα μωρά ή πρόωρα, χρησιμοποιώντας μια μη επεμβατική τεχνολογία ανάλυσης του μεταβολισμού ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης», σημειώνει ο δρ Κέουν.

Πάντως, πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες, προτού το διαγνωστικό τεστ είναι έτοιμο για ευρεία κλινική χρήση.