ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 5 όργανα του σώματος που καταστρέφει το λίπος

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Τα 5 όργανα του σώματος που καταστρέφει το λίπος

Αν και δεν μπορούμε να δούμε τις βλάβες που προκαλεί το συσσωρευμένο λίπος στα ζωτικά όργανα του σώματος, αυτές μπορεί μακροπρόθεσμα να μας στερήσουν ποιοτικά χρόνια ζωής.

Δείτε ποια όργανα του σώματος υποφέρουν όσο ανεβαίνει ο δείκτης της ζυγαριάς...

1. Καρδιά
Ο λιπώδης ιστός χρειάζεται οξυγόνο για να παραμείνει ζωντανός. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να κουραστεί διπλά για να διοχετεύσει περισσότερο οξυγόνο στους ιστούς μέσω του αίματος. Επίσης, όταν συσσωρεύεται λίπος μέσα στις αρτηρίες αυτές γίνονται λιγότερο εύκαμπτες. Έτσι, στενεύει η δίοδος από την οποία περνά το αίμα και για να μη διαταραχθεί η κυκλοφορία η καρδιά καταπονείται περισσότερο.

2. Παχύ έντερο
Η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τόσο στον ανδρικό όσο και το γυναικείο πληθυσμό. Αρχικά, οι πολύποδες που εμφανίζουν τα άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος αποτελούν παράγοντα κινδύνου για αυτή τη μορφή καρκίνου. Παράλληλα, ένας ακόμη βασικός παράγοντας κινδύνου είναι τα αυξημένα επίπεδα του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα.

3. Εγκέφαλος
Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuroepidemiology δείχνει ότι στα παχύσαρκα άτομα παρατηρείται ελαφρά δυσλειτουργία στη λευκή ουσία που περιβάλλει τις νευρικές ίνες του εγκεφάλου και επιτρέπει υπό φυσιολογικές συνθήκες τη μεταβίβαση των σημάτων στην διάφορες περιοχές του. Όμως αυτό το περίβλημα είναι πιο λεπτό στα παχύσαρκα άτομα, με αποτέλεσμα ορισμένα μηνύματα να μη φτάνουν στον προορισμό τους.

4. Δέρμα
Οι ορμονικές μεταβολές που συνοδεύουν τη συσσώρευση του λίπους μπορεί να οδηγήσουν σε σκλήρυνση και δυσχρωμίες του δέρματος (ακανθωτική μελανοδερμία), οίδημα του δέρματος με επακόλουθο ερεθισμό και κοκκίνισμα (δερματίτις στάσεως) ή σε έλκη λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος.

5. Πνεύμονες
Η συσσώρευση λίπους στο σώμα δεν επιτρέπει στους πνεύμονες να φιλτράρουν επαρκείς ποσότητες αέρα. Το αποτέλεσμα είναι τα αιμοφόρα αγγεία – άρα και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος – να μη λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου.