ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζετε σε κάθε σημείο του σώματος

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, μόλις ένας στους τέσσερις ανθρώπους χρησιμοποιεί επαρκή ποσότητα αντηλιακού και το εφαρμόζει σε σωστή συχνότητα στο δέρμα του.

Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζετε σε κάθε σημείο του σώματος

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να βάζουν αντηλιακό μόνο μεταξύ 11:00 το πρωί και 16:00 το απόγευμα, όταν και ο ήλιος, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι στο ζενίθ του. Αυτό είναι το πρώτο λάθος, καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό 10 λεπτά πριν καν βγούμε από το σπίτι, ακόμα και τις πρωινές ώρες, ενώ θα πρέπει να ξαναβάζουμε κάθε 2 ώρες περίπου μέχρι να πέσει ο ήλιος.

Όσον αφορά την ποσότητα, ο δρ Henry Lim, δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Henry Ford, συνιστά τις ακόλουθες ποσότητες για κάθε μέρος του σώματος:

-1 κουταλάκι του γλυκού (κγ) για πρόσωπο, κεφάλι και λαιμό
-2 κγ για το στήθος και την πλάτη
-1 κγ για το κάθε χέρι (από τον ώμο μέχρι την παλάμη)
-2 κγ για το κάθε πόδι (από τον γοφό μέχρι τον αστράγαλο)

Επίσης πρέπει να επιλέγετε πάντα αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 και πάνω, το οποίο να είναι κατά προτίμηση και ανθεκτικό στο νερό, εφόσον ξοδεύετε πολλές ώρες στην παραλία και κάνετε συχνά βουτιές στη θάλασσα.

Δεν πρέπει να παραμελείτε να βάζετε αντηλιακό ακόμα και τις καλοκαιρινές μέρες με συννεφιά, αφού η επιδερμίδα σας δέχεται περίπου το 80% της ακτινοβολίας που θα δεχόταν σε μία ημέρα χωρίς σύννεφα.

Διαβάστε επίσης:

"Μακριά από το τεχνητό μαύρισμα" λένε οι επιστήμονες

Πώς θα βάλετε σωστά αντηλιακό – οι οδηγίες των δερματολόγων

Ηλιακή ακτινοβολία: Δείτε αναλυτικά όλες τις επιπτώσεις της στο δέρμα μας

Ηλιακό έγκαυμα: Πρόληψη και αντιμετώπιση με υλικά από την κουζίνα σας