ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοκ από νέα έρευνα: Ένας στους είκοσι αιμοδότες έχει Ηπατίτιδα Ε

Ένας στους 20 αιμοδότες έχει εκτεθεί στον ιό της Ηπατίτιδας-Ε, σύμφωνα με έρευνα της Ιρλανδικής Υπηρεσίας Μετάγγισης Αίματος (Irish Blood Transfusion Service - ΙΒΤS).

Σοκ από νέα έρευνα: Ένας στους είκοσι αιμοδότες έχει Ηπατίτιδα Ε

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από ηπατίτιδα-Ε από την κατανάλωση μολυσμένου χοιρινού κρέατος ή/και ζαμπόν που δεν έχει μαγειρευτεί καλά. Το ποσοστό της λοίμωξης ποικίλλει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Κατά το 2013, η IBTS εξέτασε δείγματα αίματος από προγράμματα αιμοδοσίας, προκειμένου να εντοπίσει αντισώματα της ηπατίτιδας-Ε, στο πλαίσιο προσπαθειών για την καθιέρωση ειδικών τεστ για δωρεάν έλεγχο της ασθένειας σε αιμοδότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην Μ. Βρετανία τα ποσοστά ηπατίτιδας-Ε στο κοινό είναι μεταξύ 10% και 16%, ενώ στην Ολλανδία αγγίζει το 27% και, σε μέρη της Γαλλίας, μέχρι και το ήμισυ του πληθυσμού έχει εκτεθεί στον ιό, χωρίς καν να το γνωρίζει. Η ηπατίτιδα-Ε είναι ήπια μορφή ηπατίτιδας και συνήθως προκαλεί εξίσου ήπια συμπτώματα όπως έμετο, πυρετό και πόνο στους μυς.

Ωστόσο, μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς με καρκίνο, τις εγκύους γυναίκες, και για τα άτομα με προβλήματα στο ήπαρ. Αυτές οι ευπαθείς στην ηπατίτιδα-Ε ομάδες πληθυσμού, είναι και ο λόγος που η ΙΒΤS εργάζεται προς την καθιέρωση ειδικών τεστ πριν από κάθε αιμοδοσία.

Από την άλλη πλευρά, ενώ τα ποσοστά φαίνεται να είναι υψηλά, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η συνολική επιβάρυνση η οποία προκαλείται από τη μόλυνση των ανθρώπων που χρειάζονται μεταγγίσεις αίματος είναι "μικρή".

Και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει "καμία επείγουσα ανάγκη" για τον αυστηρό έλεγχο των εθελοντών αιμοδοτών. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν μπορούν να γνωρίζουν αυτήν τη στιγμή πόσες αποθηκευμένες φιάλες αίματος μπορεί να έχουν τον ιό της ηπατίτιδας-Ε.

Ο επικεφαλής της έρευνας και διευθυντής της IBTS, δρ William Murphy, είπε ότι θα ολοκληρώσει μια μελέτη επικύρωσης/έγκρισης ενός νέου γενετικού τεστ για την ηπατίτιδα-Ε εντός των επόμενων έξι μηνών. Και υποστήριξε ότι η τράπεζα αίματος της Ιρλανδίας θα είναι σε θέση να εισαγάγει το τεστ στην διαδικασία αιμοδοσίας το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το νέο τεστ θα μοιάζει με εκείνα που εφαρμόζονται ήδη για τον ιό του HIV και της ηπατίτιδας B και C.

Διαβάστε επίσης:

Με ηπατίτιδα Β ή C περίπου 500.000 Έλληνες

Bristol Myers Squibb: Θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ σε σκεύασμα για την θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C

Προσοχή: Πώς να μην κολλήσετε ηπατίτιδα φέτος το καλοκαίρι

Κίτρινα μάτια: Πάνω από 10 διαφορετικές παθήσεις εκδηλώνονται με το σύμπτωμα