ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: Επικίνδυνα τα λουκάνικα για τη μετάδοση της ηπατίτιδας Ε

Ένα στα δέκα λουκάνικα και άλλα προϊόντα που προέρχονται από επεξεργασμένο χοιρινό κρέας μπορεί να οδηγήσουν σε λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV) εάν δεν μαγειρευτούν σωστά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Βρετανία: Επικίνδυνα τα λουκάνικα για τη μετάδοση της ηπατίτιδας Ε

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, έχει παρατηρηθεί «αιφνίδια αύξηση» των κρουσμάτων ηπατίτιδας Ε σε Αγγλία και Ουαλία, καθώς οι καταναλωτές δεν αντιλαμβάνονται τον πιθανό κίνδυνο, τονίζουν κυβερνητικοί σύμβουλοι της χώρας, συμπληρώνοντας πως τα λουκάνικα θα πρέπει να μαγειρεύονται για 20 λεπτά τουλάχιστον σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου ώστε να εξοντωθεί ο ιός.

Αν και τα βαριά περιστατικά λοίμωξης από τον HEV είναι λιγοστά, οι επιπλοκές είναι σοβαρές και περιλαμβάνουν τις εκτεταμένες βλάβες στο συκώτι ή ακόμη και το θάνατο.

Τα επίσημα στατιστικά της κυβέρνησης καταδεικνύουν ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης ήταν μόλις 124 το 2003, όμως αυξήθηκαν σε 691 για το 2013. Παράλληλα, 461 περιστατικά καταγράφηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

hev

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον HEV περιλαμβάνουν τον ίκτερο και σε μερικές περιπτώσεις την έντονη κόπωση, τον πυρετό, τη ναυτία, την τάση προς έμετο και τον πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνονται από τον HEV καταφέρνουν να τον νικήσουν, ωστόσο για ορισμένες ευπαθείς ομάδες (άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό και εγκύους) ο ιός μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος.