ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: "Πράσινο φως" για τεστ εμβολίων – Νέα κρούσματα στη Νιγηρία

Καθώς η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού του Έμπολα συνεχίζεται στη Δυτική Αφρική, με τη Νιγηρία να ανακοινώνει 5 νέα κρούσματα στο έδαφός της, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) "άναψε το πράσινο φως" για την επιτάχυνση των δοκιμών διαφόρων εμβολίων ενάντια στον ιό.

Έμπολα: "Πράσινο φως" για τεστ εμβολίων – Νέα κρούσματα στη Νιγηρία

Ειδικά ένα εμβολίο, που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, δείχνει -σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ- ότι έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα βάσει δοκιμών που έχουν ήδη γίνει σε πιθήκους – πειραματόζωα.

Ακόμα και με εντατικούς ρυθμούς ανάπτυξης του εμβολίου, ωστόσο, η πρώτη φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τα τέλη του Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015.

Νέα κρούσματα στη Νιγηρία

Την ίδια στιγμή οι υγειονομικές αρχές της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν 5 νέα κρούσματα του Έμπολα στην χώρα, η οποία είναι μεγαλύτερη πληθυσμιακά στην Δ. Αφρική και η οποία μέχρι σήμερα είναι εκείνη που έχει πληγεί λιγότερο από την εξάπλωση του ιού.

Και τα 5 άτομα που προσβλήθηκαν από τον Έμπολα είχαν έρθει σε επαφή με ένα άλλο μολυσμένο άτομο, το οποίο πέθανε από τις επιπλοκές του ιού πριν από ένα μήνα.

Οι Νιγηριανές αρχές προμηθεύτηκαν άμεσα ειδικές σκηνές απομόνωσης για να θέσουν σε καραντίνα όποιους πολίτες έχουν το ιό και να τον περιορίσουν με αυτό τον τρόπο.

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκίνησε από χτες έκτακτη σύνοδο προκειμένου να αποφασιστεί αν η κρίση του Έμπολα στην Αφρική πρέπει να κριθεί ως μια "επείγουσα κατάσταση" για την παγκόσμια υγεία.

Τουλάχιστον 932 άτομα από τον Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα έχουν πεθάνει από τον Έμπολα στην Δ. Αφρική και συνολικά 1.711 κρούσματα έχουν επισήμως ανακοινωθεί, στην χειρότερη κρίση τους είδους της στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πιο αυστηρές οι ταξιδιωτικές οδηγίες για τον ιό Ebola

"Ανήμπορη" να περιορίσει τον Έμπολα η Σιέρα Λεόνε

Έμπολα: Πέθανε γιατρός που φρόντιζε ασθενή με τον ιό

Έμπολα: "Υποκρισία της Δύσης η μη εύρεση αντίδοτου"