ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: "Υποκρισία της Δύσης η μη εύρεση αντίδοτου"

Τα βέλη του προέδρου της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Μ. Βρετανίας, καθηγητή John Ashton, συγκεντρώνει η στάση της Δύσης όσον αφορά την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού Έμπολα, ο οποίος θερίζει ζωές και πάλι στην Δυτική Αφρική τους τελευταίους μήνες.

Έμπολα: "Υποκρισία της Δύσης η μη εύρεση αντίδοτου"

Ο κορυφαίος Βρετανός αξιωματούχος Υγείας, υποστηρίζει με άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας "The Independent", ότι ο βασικός λόγος που η επιστήμη δεν έχει βρει ακόμα αντίδοτο για τον ιό του Έμπολα, είναι το γεγονός ότι η Δύση δεν επενδύει σε νέες έρευνες επάνω στον ιό, επειδή αυτός προσβάλλει κυρίως τους ανθρώπους στην Αφρική!

Ο John Ashton προσθέτει ότι ότι η Δύση επιβάλλεται πλέον να αντιμετωπίσει τον ιό "σαν να είχε εξαπλωθεί στις πλούσιες περιοχές του Λονδίνου", και όχι μόνο στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Νιγηρία.

"Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα το γεγονός ότι δεν γίνονται επενδύσεις στην έρευνα για την εύρεση θεραπειών και εμβολίων για τον Έμπολα, επειδή σε επιδημιολογικούς αριθμούς ο ιός είναι περιορισμένης έκτασης και η Δύση δεν δικαιολογεί το ύψος της επένδυσης που απαιτείται. Αυτή είναι η ηθική κατάπτωση του καπιταλισμού που λειτουργεί χωρίς ηθικό και κοινωνικό κριτήριο", υποστηρίζει ο καθηγητής Ashton.

Προχώρησε μάλιστα στο να συγκρίνει τον ιό του Έμπολα με εκείνον του AIDS, ο οποίος επίσης είχε ξεκινήσει από την αφρικανική ήπειρο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους από αυτόν, προτού αναπτυχθούν οι πρώτες θεραπείες αφότου όμως ο ιός είχε εξαπλωθεί σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία την δεκαετία του 1980.

Ο ιός του Έμπολα έχει κοστίσει μέχρι στιγμής την ζωή σε τουλάχιστον 729 ανθρώπους στις τέσσερις χώρες που έχει εξαπλωθεί και βρίσκεται σε έξαρση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος.

Διαβάστε επίσης:

Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του γιατρού που προσβλήθηκε από Έμπολα

Ιός Ebola: Χαμηλός ο κίνδυνος για την Ελλάδα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Έμπολα: Τρόποι μετάδοσης, συμπτώματα, ποσοστό θνησιμότητας

ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν τη δοκιμή εμβολίου κατά του ιού Έμπολα