ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία Έμπολα στο Κογκό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) χαρακτήρισε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία» σε παγκόσμιο επίπεδο, την επιδημία του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία Έμπολα στο Κογκό

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ., Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε ότι αποδέχτηκε τις συστάσεις μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων οι οποίοι τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις ή το εμπόριο, ούτε να ελέγχονται οι επιβάτες στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, εκτός από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού εντοπίστηκε ένα θανατηφόρο κρούσμα στην Γκόμα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα. Τον Ιούνιο είχαν αναφερθεί δύο άλλα κρούσματα στη γειτονική Ουγκάντα.

Μόνο τέσσερις φορές στο παρελθόν έχει κηρύξει ο ΠΟΥ «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία»:

-το 2009 για τη γρίπη Η1Ν1,

-το 2014 για την πολιομυελίτιδα,

-το 2014 για την επιδημία του Έμπολα που σκότωσε 11.300 ανθρώπους σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε)

-το 2016 για τον ιό Ζίκα.

Οι εμπειρογνώμονες που συνεδρίαζαν από το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Ιουλίου στη Γενεύη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί καθυστερεί η καταβολή χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις θάνατοι μέσα σε δύο μήνες από Έμπολα στην Ουγκάντα

Έμπολα: Τρεις φορές πιο φονικός ο ιός λόγω μετάλλαξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ