ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέσσερις θάνατοι μέσα σε δύο μήνες από Έμπολα στην Ουγκάντα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανέφερε ένα νέο κρούσμα του Έμπολα στην Ουγκάντα προκαλώντας ανησυχίες ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται και πέρα από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τέσσερις θάνατοι μέσα σε δύο μήνες από Έμπολα στην Ουγκάντα

Στον απόηχο του κρούσματος η επιτροπή ειδικών λοιμωξιολόγων εξετάζει το ενδεχόμενο να σημάνει συναγερμό παγκοσμίως.

Ο Π.Ο.Υ. ανέφερε ότι μια κονγκολέζα ιχθυοπώλης είχε περάσει τα σύνορα για να πουλήσει ψάρια στην αγορά Μποντγουέ της Ουγκάντας στις 11 Ιουλίου όπου έκανε τέσσερις φορές εμετό προτού επιστρέψει στο Κονγκό και πεθάνει τελικά από Έμπολα.

Έκθεση του Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι άλλοι 19 ιχθυοπώλες πιθανόν να ήρθαν σε επαφή με το θύμα. Στην έκθεση προστίθεται ότι 44 εργαζόμενοι σε ανταλλακτήρια νομισμάτων προσφέρθηκαν εθελοντικά να εμβολιαστούν, ενώ άλλοι 590 ιχθυοπώλες πιθανόν να εντοπιστούν για να εμβολιαστούν.

Εργαζόμενοι στον τομέα υγείας δεν έχουν επιβεβαιώσει σε ποιο μέρος διέμεινε η γυναίκα, με ποιον τρόπο ταξίδεψε και ποιος μετέφερε το εμπόρευμά της.

Η είδηση του περιστατικού αυτού έγινε γνωστή την ώρα που η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Π.Ο.Υ. η οποία απαρτίζεται από ειδικούς από όλον τον κόσμο συναντήθηκε για τέταρτη φορά για να αποφασίσει αν το ξέσπασμα της νόσου, που διαρκεί 11 μήνες, συνιστά «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία».

Ο 'Εμπολα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος που εξαπλώνεται μέσω των σωματικών υγρών. Η παρούσα επιδημία, η οποία φαίνεται να είναι γεωγραφικά περιορισμένη στο Κονγκό πέραν από τρεις θανάτους στην Ουγκάντα τον περασμένο μήνα, στοίχισε τον περασμένο χρόνο τη ζωή σε 1.676 ανθρώπους - πάνω από δύο τρίτα από όσους προσβλήθηκαν.

Η αντιμετώπιση συνίσταται στον εντοπισμό ανθρώπων που πιθανόν να έχουν προσβληθεί από τον ιό και στον εμβολιασμό εκείνων και όσων είχαν επαφή μαζί τους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Δεν οφείλεται στον ιό Έμπολα ο θάνατος της 17χρονης Ιταλίδας στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Έμπολα: Τρεις φορές πιο φονικός ο ιός λόγω μετάλλαξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ