ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ALS Ice Bucket Challenge: Ρίχνουν ένα κουβά κρύο νερό στο κεφάλι τους για έναν ιερό σκοπό

Από τις 29 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, η Πρόκληση του Κουβά έχει κάνει... μούσκεμα τους Αμερικανούς. Απλοί πολίτες αλλά και δημόσια πρόσωπα, όπως η οικογένεια Κένεντι και ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, έχουν πάρει μέρος στο ALS Ice Bucket Challenge, ρίχνοντας έναν κουβά παγωμένο νερό στο κεφάλι τους!

ALS Ice Bucket Challenge: Ρίχνουν ένα κουβά κρύο νερό στο κεφάλι τους για έναν ιερό σκοπό

«Προκαλούν» μάλιστα και άλλους να κάνουν το ίδιο και όλα αυτά στο όνομα ενός σημαντικότατου σκοπού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Τι είναι το ALS Ice Bucket Challenge και ποιος ακριβώς είναι ο στόχος του;

Ο συμμετέχων πρέπει να γεμίσει έναν κουβά με νερό και πάγο και στη συνέχεια να ρίξει το νερό επάνω στο κεφάλι του. Πρέπει να βιντεοσκοπήσει το στιγμιότυπο και να το δημοσιεύσει στα κοινωνικά δίκτυα, για παράδειγμα στο Facebook. Μετά μπορεί να προσκαλέσει όποιον θέλουν να κάνει το ίδιο.

Αυτή η κατά τα άλλα γενναία πράξη συνοδεύεται από μια δωρεά στον οργανισμό ALS Association, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση, ευρύτερα γνωστή ως νόσο του Λου Γκέρινγκ ή νόσο του Charcot.

Η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση ανακαλύφθηκε το 1869 από το Γάλλο νευρολόγο Jean-Martin Charcot, όμως ήρθε στο προσκήνιο το 1939, όταν ο αγαπημένος παίκτης του μπέιζμπολ Λου Γκέρινγκ εκδήλωσε τη νόσο.

Πρόκειται για μια εξελικτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και το μυελό των οστών. Η εκφύλιση των κινητικών νευρώνων οδηγεί σταδιακά στην ολική καταστροφή τους, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να αδυνατεί να εκκινήσει ή να ελέγξει την κίνηση των μυών. Η νόσος οδηγεί τελικά τους ασθενείς στην ολική παράλυση και το θάνατο.

Από τις 29 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, ο οργανισμός και τα παραρτήματά του έχουν συγκεντρώσει συνολικά 4 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια περίοδο πέρυσι, οι δωρεές δεν ξεπέρασαν τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν στην έρευνα για τη θεραπεία και στην περίθαλψη των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο.

Έως τώρα, περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν πάρει μέρος στο ALS Ice Bucket Challenge, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στη μάχη ενάντια στη θανατηφόρα νόσο.