ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τιμητική διάκριση στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τον καθηγητή Γ. Ματσούκα από το Calgary Καναδά

Τιμητική διάκριση έλαβε το πανεπιστήμιο Πατρών, μία διάκριση η οποία επιβεβαιώνει την εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών ομάδων των πανεπιστημίων της πόλης της Αχαίας και του Calgary Καναδά. Ειδικότερα, το πρόγραμμα που εκπονούν οι δύο πλευρές, παράγει υψηλή καινοτομία με μεγάλες επενδύσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξη προϊόντων και μεθόδων ιδιαίτερης σημασίας για την Υγεία, Κοινωνία και Εθνική Οικονομία.

Τιμητική διάκριση στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τον καθηγητή Γ. Ματσούκα από το Calgary Καναδά

Αναλυτικά, η επιστολή που απέστειλε ο καθηγητής Χημείας Γιάννης Ματσούκας, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΠΣ "Ιατρική Χημεία", 1997 – 2013 π. Πρόεδρος Τμήματος Χημείας προς την πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, έχει ως εξής:

«Αξιότιμη Κυρία Πρύτανι,
Κρίνω σκόπιμο να σας γνωρίσω μία τιμητική για το Πανεπιστήμιό μας απόφαση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Calgary στον Καναδά, η οποία επιβεβαιώνει και επιβραβεύει μια εξαιρετικά ευδόκιμη και γόνιμη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ομάδων των δύο Πανεπιστημίων.

Με επιστολή που έλαβα στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 από το γραφείο του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Calgary στον Καναδά, μου ανακοινώνεται και επίσημα η απόφαση της Σχολής για ανανέωση του διορισμού μου στη βαθμίδα του Καθηγητή (Adjunct Professor) στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Calgary, για την τριετία 1 Ιουλίου 2014 – 30 Ιουνίου 2017. Ο διορισμός μου, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Calgary, υπογράφεται από τον Κοσμήτορα και από τον Πρόεδρο του Τμήματος.

Θα ήθελα να σας υπογραμμίσω ότι ο διορισμός μου ως Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Calgary, είναι αποτέλεσμα πολυετούς και ιδιαίτερα γόνιμης συνεργασίας της ερευνητικής μου ομάδας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών με τους διακεκριμένους καθηγητές Φαρμακολογίας, Graham Moore και Morley Hollenberg και τις ερευνητικές των ομάδες. Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Calgary και η Ιατρική Σχολή του κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων Παγκοσμίως.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι αυτή η συνεργασία η οποία συνεχίζεται και διευρύνεται, έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά Ερευνητικά αποτελέσματα ιδιαίτερης σημασίας για την Ιατρική, από τα οποία το Τμήμα Χημείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών έχουν ωφεληθεί. Αυτή η συνεργασία αποτέλεσε τον πυρήνα και την αφετηρία για τη δημιουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων" των Τμημάτων Χημείας, Ιατρικής και Φαρμακευτικής. Το πρόγραμμα, ως αποτέλεσμα των ερευνητικών και εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων, έχει αξιολογηθεί ως ένα Πρόγραμμα Αριστείας σε Εθνικές και Διεθνείς αξιολογήσεις και αποτελεί ένα πυρήνα συνεργασίας Ερευνητών από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα παράγει υψηλή καινοτομία με μεγάλες επενδύσεις σε ερευνητές του από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για ανάπτυξη προϊόντων και μεθόδων ιδιαίτερης σημασίας για την Υγεία, Κοινωνία και Εθνική Οικονομία. Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Παγκοσμίου κύρους Ερευνητών μεταξύ των οποίων και πέντε κάτοχοι βραβείων Nobel – ένας εξ αυτών ο James D. Watson για την ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA – οι οποίοι και έχουν επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η δεύτερη Ανανέωση του Διορισμού μου ως Καθηγητή Ιατρικής σε ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του Καναδά, αποτέλεσμα ευδόκιμης συνεργασίας πολλών χρόνων των δύο Πανεπιστημίων από το 1982, αποτελεί Τιμή και επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο Έρευνας που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η επιστολή μου σε σας, στην οποία τονίζεται το σημαντικό έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κοινοποιείται στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας, στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, όπως επίσης και στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Η επιστολή μου κοινοποιείται στα πλαίσια της Διαφάνειας, της Εξωστρέφειας και της Αριστείας που χαρακτηρίζει την Έρευνα στο Πανεπιστήμιό μας».

Νέες διαγνωστικές μέθοδοι στο Ευρωπαϊκό Πεπτιδικό Συνέδριο

Καθ. Ματσούκας: Και όμως υπάρχουν κοινά μεταξύ Αμφίπολης & Επιστημονικού Πάρκου Πατρών