ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημιούργησαν τσιπ που προσομοιώνει τη λειτουργία ενός καρκινικού όγκου

Ένα τσιπ που έχει τη δυνατότητα να προσομοιώνει τη λειτουργία και το περιβάλλον μέσα σε έναν καρκινικό όγκο κατάφεραν να δημιουργήσουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Controlled Release.

Δημιούργησαν τσιπ που προσομοιώνει τη λειτουργία ενός καρκινικού όγκου

Οι επιστήμονες μηχανικοί που κατασκεύασαν το νέο τσιπ -γνωστό ως ως tumor-microenvironment-on-chip (T-MOC)- ευελπιστούν ότι με αυτή την ανακάλυψη ανοίγουν νέοι ορίζοντες για την ιατρική μελέτη των εμποδίων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιατρική ως προς τις στοχευμένες θεραπείες του καρκίνου με σταδιακή απελευθέρωση φαρμάκου κατευθείαν στον όγκο.

Οι ερευνητικές ομάδες διερευνούν διαφορετικούς μηχανισμούς "στοχευμένης δράσης" που είναι σε θέση να επιτεθούν επιλεκτικά στον καρκινικό ιστό του όγκου. Μία τέτοια μέθοδος που επί του παρόντος τελεί υπό έρευνα είναι η χρήση νανοσωματιδίων αρκετά μικρών για να περνούν μέσα από τους πόρους των αιμοφόρων αγγείων.

Επειδή τα ενδοθηλιακά κύτταρα σε υγιή αιμοφόρα αγγεία είναι καλά οργανωμένα, με μικρούς πόρους στους κόμβους τους -ενώ τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων γύρω από καρκινικούς όγκους είναι ακανόνιστα και παραμορφωμένα, με μεγαλύτερους πόρους- αυτά τα νανοσωματίδια ίσως είναι σε θέση να διαφοροποιήσουν τη δράση τους μεταξύ των δύο και να επιτεθούν μόνο στον καρκινικό όγκο.

Η ανακάλυψη του τσιπ T-MOC δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να τεστάρουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον εργαστηρίου τη δράση τέτοιου τύπου μεθόδων για την καταπολέμηση καρκινικών όγκων.

Για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που συνδέεται με την προσέγγιση των νανοσωματιδίων στους καρκινικούς όγκους είναι ότι το διάμεσο υγρό εντός των όγκων είναι υπό μεγαλύτερη πίεση από το διάμεσο υγρό στον περιβάλλοντα υγιή ιστό. Αυτή η αύξηση της πίεσης είναι αρκετή για να σπρώξει προς τα έξω τα περισσότερα νανοσωματίδια που φέρουν την απαραίτητη φαρμακευτική δόση και έτσι μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά καταφέρνει να φτάσει στον όγκο.

Καθώς το τσιπ T-MOC έχει σχεδιαστεί για να μιμείται/προσομοιώνει τον καρκίνο στους ανθρώπους, οι σχεδιαστές του πιστεύουν ότι προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην μελέτη αυτών των προβλημάτων.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό, εκτιμούν οι ερευνητές, αυτή η μηχανική επανάσταση στην δημιουργία τσιπ να φέρει και ιατρική επανάσταση στην καταπολέμηση του καρκίνου με απόλυτα επιτυχείς στοχευμένες φαρμακευτικές δράσεις απευθείας στους καρκινικούς όγκους με τη χρήση νανοσωματιδίων.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος θυρεοειδούς: Πότε πρέπει να χορηγείται ραδιενεργό ιώδιο

Καρκίνος των όρχεων: Η τολμηρή καμπάνια με τον Χιου Τζάκμαν (φωτό)

Καρκίνος στα μάτια: Αναγνωρίστε τα συμπτώματα μέσα από εικόνες

Καρκίνος στο πάγκρεας: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα προειδοποιητική ένδειξη