ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κλιματική αλλαγή «συρρικνώνει» το ανδρικό φύλο

Ιάπωνες ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή και η επακόλουθη αύξηση στη μέση θερμοκρασία που επικρατεί στις διάφορες περιοχές του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει το φύλο των παιδιών που γεννιούνται.

Η κλιματική αλλαγή «συρρικνώνει» το ανδρικό φύλο

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι γεννιούνται όλο και περισσότερα κορίτσια όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τουλάχιστον στην Ιαπωνία.

«Οι πρόσφατες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στη χώρα φαίνεται να συνδέονται με τη χαμηλότερη αναλογία αγοριών-κοριτσιών που γεννιούνται, εν μέρει λόγω της αυξημένης θνησιμότητας των νεογέννητων αγοριών», δηλώνουν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Υγείας M&K και την Κλινική Σιμίζου στην πόλη Χιόγκο αλλά και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Fertility and Sterility, το αρσενικό έμβρυο είναι πιο ευάλωτο σε εξωτερικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικές και κλιματικές μεταβολές.

Παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης υποδείξει ότι η αναλογία αγοριών-κοριτσιών που γεννιούνται μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η θερμοκρασία.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν στις καταγεγραμμένες γεννήσεις και αποβολές στην Ιαπωνία μεταξύ 1968 και 2012.

Σε γενικές γραμμές, παρατηρήθηκε πως γεννήθηκαν περισσότερα κορίτσια απ' ότι αγόρια, με τις σημαντικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας (κυρίως από τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι στις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα) να «ευνοούν» περισσότερο το γυναικείο φύλο.