ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρέθηκε μόσχευμα για τρίχρονο κοριτσάκι μέσω Facebook (βίντεο)

To Facebook δεν είναι μόνο ένα εύχρηστο μέσο για να ενημερωνόμαστε, να επικοινωνούμε με τους φίλους μας και να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας βλέποντας βίντεο και παίζοντας παιχνίδια. Αναδεικνύεται σε πολύτιμο σύμμαχο σημαντικών κοινωνικών δράσεων, όπως αποδεικνύεται περίτρανα από την καλοκαιρινή τρέλα του Ice Bucket Challenge ή την πρόσφατη καμπάνια του κοινωνικού δικτύου με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

Βρέθηκε μόσχευμα για τρίχρονο κοριτσάκι μέσω Facebook (βίντεο)

Μία ακόμη ευχάριστη είδηση στο ίδιο αυτό πλαίσιο κάνει το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες, καθώς ένα τρίχρονο κοριτσάκι από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ σώθηκε χάρη σε δωρητή που βρέθηκε μέσω του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

Ο Μάικλ Τόμσον και η Ντόνια ΜακΚόι δεν ήταν και πολύ καλοί φίλοι όταν πήγαιναν σχολείο, όμως η γνωριμία τους έμελλε να αποδειχθεί σωτήρια για την τρίχρονη κόρη της μητέρας, τη γλυκύτατη Κένεντι.

Ο Τόμσον είδε το μήνυμα της ΜακΚόι στο Facebook, μια έκκληση να βρεθεί δωρητής ήπατος για την κόρη της που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο Τόμσον δώρισε το 25% του ήπατός του προκειμένου να σωθεί η Κένεντι.

«Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θα κάνω μάλλον στη ζωή μου είναι το ότι έδωσα περισσότερη ζωή σε έναν άλλον άνθρωπο», έγραψε ο Τόμσον στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. «Σ' ευχαριστώ Ντόνια ΜακΚόι που με άφησες να το κάνω.»

kennedy 2

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του δικτύου ABC News, το πρόβλημα υγείας της Κένεντι εκδηλώθηκε όταν ήταν μόλις 8 μηνών. Είχε την πρώτη επιληπτική κρίση και οι γιατροί ζήτησαν να πραγματοποιηθεί μαγνητική τομογραφία.

Οι γιατροί εντόπισαν εκτεταμένες ανωμαλίες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου της Κένεντι αλλά και μη φυσιολογικά επίπεδα σε ένα αμινοξύ στον οργανισμό της. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν όμως γιατί συνέβαινε αυτό.

Οι γονείς επισκέφθηκαν πολλούς διαφορετικούς γιατρούς προκειμένου να καταλάβουν τι συμβαίνει στην Κένεντι. Κανείς δεν μπορούσε να βρει λύση και να θεραπεύσει το κοριτσάκι.

Ένας από τους γιατρούς πρότεινε στη μητέρα να επισκεφθεί έναν συνταξιούχο 86χρονο γιατρό με εξειδίκευση στις μεταβολικές διαταραχές, τον Δρ Χάρβεϊ Μαντ.

Ο Μαντ επανήλθε στην ενεργό δράση προκειμένου να σωθεί η Κένεντι. Απεφάνθη ότι το κοριτσάκι πάσχει από ένα σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο (S-adenosylhomocysteine hydrolase deficiency). Είναι τόσο σπάνιο που έχουν καταγραφεί μόλις οκτώ περιστατικά στη διεθνή βιβλιογραφία.

Πρόκειται για την έλλειψη ενός σημαντικού ενζύμου που δεν επιτρέπει τον ομαλό μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται στον οργανισμό τοξικές ουσίες και να προκαλούνται σταδιακά εκτενείς νευρολογικές βλάβες.

Λίγους μήνες αργότερα, ο θεράπων ιατρός έφυγε από τη ζωή και η μητέρα της Κένεντι ζήτησε από τον Δρ Κέβιν Στράους, διευθυντή της Κλινικής Παίδων της Πενσυλβάνια, να αναλάβει τη θεραπεία του κοριτσιού. Ο γιατρός είπε στη μητέρα ότι πρέπει να γίνει μεταμόσχευση ήπατος προκειμένου το κοριτσάκι να καταφέρει να επιβιώσει.

Η Κένεντι μπήκε στη λίστα για μεταμόσχευση, όμως οι ελπίδες να βρεθεί άμεσα δότης ήταν λιγοστές. Έπρεπε μάλιστα ο δωρητής να είναι ζωντανός και να μην είναι συγγενής, καθώς τέτοιου είδους παθήσεις είναι συνήθως κληρονομικές. Ακόμη και ένα ελαττωματικό γονίδιο θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόβλημα για την Κένεντι.

Έτσι, η μητέρα αποφάσισε να κάνει έκκληση μέσω του Facebook. Ένας παλιός συμμαθητής απάντησε στο μήνυμα, δηλώνοντας πως έχει την ίδια ομάδα αίματος με την Κένεντι. Τελικά, ο Τόμσον αποδείχθηκε πως ήταν συμβατός δότης και μπορούσε να σώσει το κοριτσάκι.

Η μεταμόσχευση στέφθηκε με επιτυχία και η Κένεντι θα περάσει τους επόμενους μήνες στο νοσοκομείο, όμως οι γιατροί παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας της.