ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοί είναι οι δημόσιοι χώροι με τα περισσότερα μικρόβια

Με την αλλαγή του καιρού και το τέλος της θερινής ώρας έρχεται ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα της πτώσης της θερμοκρασίας και του χειμώνα: το κρυολόγημα και η εποχική γρίπη.

Αυτοί είναι οι δημόσιοι χώροι με τα περισσότερα μικρόβια

Και αν έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια αρρωσταίνετε πάντα αυτή την περίοδο, τότε ίσως να ευθύνονται μερικοί από τους πιο πολυσύχναστους δημόσιους, κοινόχρηστους χώρους που επισκέπτεστε.

Δείτε ποιοι είναι αυτοί και την επόμενη φορά που θα τους επισκεφτείτε, φροντίστε να έχετε και ένα απολυμαντικό μαντηλάκι μαζί σας ή να πλένετε καλά τα χέρια σας.

Το Γυμναστήριο

Τα γυμναστήρια είναι μέρη αναπαραγωγής πολλών βακτηρίων και μικροβίων, μερικά από τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές μολύνσεις. Μια μελέτη διαπίστωσε υψηλά επίπεδα μικροβίων στις λαβές των θυρών, στα πατώματα στις ντουζιέρες, στους πάγκους γυμναστικής με την ελεύθερη άρση βαρών και στους αλτήρες. Και μην ξεχνάτε να καθαρίσετε καλά το στρώμα που χρησιμοποιείτε για τη γυμναστική και τη γιόγκα προτού το τυλίξετε και πάλι για να το πάρετε στο σπίτι σας.

Δημόσια Συγκοινωνία

Χιλιάδες χέρια ακουμπούν καθημερινά σχεδόν κάθε επιφάνεια στους σταθμούς του μετρό, των λεωφορείων και του τραμ. Επίσης, τα καθίσματα και οι χειρολαβές στα οχήματα των ΜΜΜ αλλά και στα ταξί είναι επίσης μεγάλες εστίες μικροβίων. Σε μια έρευνα εντοπίστηκαν ίχνη αίματος, ιδρώτα και ούρων (!) στις χειρολαβές στις κυλιόμενες σκάλες ενός σταθμού μετρό στις ΗΠΑ. Η ίδια έρευνα εντόπισε επίσης ίχνη από αίμα, βλέννα, σάλιο, ιδρώτα και ούρα σε χειρολαβές λεωφορείων. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι σε λεωφορεία και τρένα υπάρχουν πολλά σημεία (καθίσματα, μπράτσα, παράθυρα) όπου εντοπίζεται ο ιός του σταφυλόκοκκου.

Εστιατόρια

Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι σε πλαστικοποιημένο μενού εστιατορίου, επέζησε ο ιός της σαλμονέλας έως και 3 ημέρες και το μικρόβιο του E. coli μέχρι και 2 ημέρες. Επίσης, πόσο συχνά ζητάτε και μία φέτα λεμόνι μέσα στο νερό ή το αναψυκτικό σας; Μια άλλη έρευνα που εξέτασε 76 λεμόνια από 21 εστιατόρια διαπίστωσε ότι στο περισσότερο από το 60% των περιπτώσεων, στις φέτες από λεμόνι εντοπίστηκε ανάπτυξη μικροβίων.

Παιδότοποι

Οι παιδικές χαρές είναι μεγάλες εστίες μικροβίων. Η ίδια μελέτη που εντόπισε βακτήρια στις κυλιόμενες σκάλες δημόσιων χώρων, έδειξε ότι παιδικές χαρές είναι οι χώροι που είναι το πιο πιθανό να είναι θετικοί σε βιοχημικούς δείκτες, όπως το αίμα, το σάλιο, η βλέννα, ο ιδρώτας και τα ούρα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το μικρόβιο που αρκεί να σας αγγίξει και μόνο για να σας μολύνει

Τι κερδίζετε αν πλένεστε με κρύο νερό

Δε θα πιστεύετε πόσα μικρόβια μεταφέρονται με ένα φιλί

Η κακή χρήση των φακών επαφής ευθύνεται για χιλιάδες λοιμώξεις