ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί οι έφηβοι ξυπνούν αργά;

Έχοντας υπόψη τις αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου κατά την εφηβεία, μερικοί γιατροί συστήνουν την καθυστέρηση του πρώτου μαθήματος στο λύκειο και γυμνάσιο.

Γιατί οι έφηβοι ξυπνούν αργά;

Αποτυχία στο σχολείο, κακή διάθεση, κατάθλιψη ή παχυσαρκία: οι αϋπνίες και η έλλειψη ύπνου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη του εφήβου. Αυτές βέβαια δεν είναι συνήθειες που αποκτώνται μόνο μετά την παιδική ηλικία. Σύμφωνα με μια αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Plos One οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να συνδέονται και με τις βιολογικές αλλαγές που βιώνουμε με την εφηβεία.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Brown τονίζουν ότι πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 9 ώρες, όμως οι έφηβοι ξαγρυπνούν και δεν μπορούν να αναπληρώσουν αυτό το ωράριο.

Η Claire Leconte, ερευνήτρια χρονοβιολογίας, τονίζει ότι κατά την εφηβεία το βιολογικό μας ρολόι αλλάζει προοδευτικά κατά 60-90 λεπτά. Έτσι οι διαδικασίες της πτώσης της θερμοκρασίας, της κορτιζόλης και της έκκρισης της μελανίνης επιβραδύνονται. Επιπλέον ο καινούριος τρόπος ζωής των νέων (τεχνολογία) και διάφοροι άλλοι εξωτερικοί παράγοντες συμβάλλουν στην αϋπνία και κατά συνέπεια καθυστερούν να ξυπνήσουν.
Τέλος, η René Clarisse, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο της Τουρ, υπογραμμίζει την σημαντικότητα του ύπνου καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στην σωματική και ψυχολογική υγεία των νέων. Το 30% των νέων στην Γαλλία ηλικίας 15-19 ετών δεν τηρούν ένα φυσιολογικό ωράριο ύπνου, δηλαδή κάτω από 7 ώρες ημερησίως, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Διαβάστε ακόμη:

Σύμμαχος στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας η σωστή ενημέρωση των εφήβων

Και όμως, η μουσική καταπολεμά την κατάθλιψη στους νέους!

Κορίτσια στην εφηβεία: Ποια διατροφή θα πρέπει να ακολουθούν