ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμερικανοί επιστήμονες σχεδιάζουν χάπι που θα αντικαταστήσει τη γυμναστική

Επιστήμονες από το Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης σχεδιάζουν ένα πρωτοποριακό χάπι κατά της παχυσαρκίας, το οποίο θα μετατρέπει το «κακό» λευκό λίπος του σώματος σε «καλό» καφέ λίπος και παράλληλα θα παρέχει «συμπυκνωμένα» τα οφέλη της γυμναστικής, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους και ταυτόχρονα στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αμερικανοί επιστήμονες σχεδιάζουν χάπι που θα αντικαταστήσει τη γυμναστική

Αυτοί οι εντυπωσιακοί ισχυρισμοί προέρχονται από ερευνητές του Ινστιτούτου Βλαστοκυττάρων του Χάρβαρντ (HSCI) και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, οι οποίοι εντόπισαν δύο σύνθετες ουσίες που μετατρέπουν το «κακό» λευκό λίπος σε «καλό» καφέ λίπος.

Υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή είναι «το πρώτο βήμα προς την παρασκευή ενός χαπιού που θα αντικαταστήσει τη γυμναστική», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail.

Όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες απ' όσες χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες σε ενέργεια, όσες από αυτές «περισσεύουν» αποθηκεύονται ως λευκά λιποκύτταρα από τα βλαστοκύτταρα του σώματος και φυσικά παχαίνουμε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, δύο σύνθετες ουσίες έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν τα βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού, τα οποία κανονικά θα παρήγαγαν λευκό λίπος, σε λιποκύτταρα που συμπεριφέρονται όπως το καφέ λίπος. Αυτά τα «καλά» λιποκύτταρα καταναλώνουν επιπλέον ενέργεια (θερμίδες) και κατ' επέκταση εξουδετερώνουν τα λευκά λιποκύτταρα.

Ο καθηγητής Chad Cowan από το Χάρβαρντ δηλώνει πως «αναπληρώνουμε διαρκώς τα αποθέματα λίπους στο σώμα μας, αν όμως λαμβάνουμε την κατάλληλη αγωγή, κάθε νέο λιποκύτταρο θα είναι μεταβολικά πιο ενεργό και σταδιακά θα μετατρέπεται σε καφέ λίπος».

Πέρα από την απώλεια βάρους, ένα τέτοιο χάπι θα μειώνει και τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 ή άλλης νόσου που συνδέεται άμεσα με τη συσσώρευση λίπους στο σώμα.