ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Angel test: Ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ένα αναίμακτο και ανέξοδο τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα παρουσιάστηκε στη διάρκεια της ημερίδας από τον ειδικευόμενο της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ Αθανάσιο Κλέωντα.

Angel test: Ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Πρόκειται για το Angel test, που βασίζεται σε μια ιδέα του Ιάκωβου Άντζελ και το οποίο παρουσιάστηκε -για πρώτη φορά- το 2008 στο Παγκόσμιο Καρδιοχειρουργικό Συνέδριο στην Κω. Το τεστ αυτό βασίζεται στην κυτταρολογική εξέταση των υγρών που συλλέγονται στον σάκο της βρογχοσκόπησης.

«Η ιδέα του κ. Άντζελ ήταν: εάν αποστέλλουμε στο κυτταρολογικό εργαστήριο μεγαλύτερη ποσότητα βρογχικού εκπλύματος προφανώς δεν πολλαπλασιάζουμε την πιθανότητα ανίχνευσης παθολογικών κυττάρων; Μήπως να αποστέλλουμε όλο το υλικό που συλλέγεται στον σάκο της βρογχοσκόπησης; Έτσι θέσαμε το εξής ερευνητικό ερώτημα: Τελικά ο σάκος της βρογχοσκόπησης δύναται να αποτελέσει ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο; Εάν ναι, μπορεί να συγκριθεί με τη διαγνωστική αξία του βρογχικού εκπλύματος;» είπε ο κ. Κλέωντας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από την εξέταση των υγρών που συλλέχθηκαν από τη βρογχοσκόπηση 137 ασθενών με παθολογικά ακτινογραφικά ευρήματα.

Η σύγκριση των αποτελεσμάτων της κυτταρολογικής εξέτασης του βρογχικού εκπλύματος και του υγρού που συλλέχθηκε στον σάκο βρογχοσκόπησης, έδειξαν ότι, ενώ η ειδικότητα και η θετική προγνωστική αξία και των δύο μεθόδων, είναι 100% ως προς την ευαισθησία, υπερτερεί ο σάκος βρογχοσκόπησης με 60,8% έναντι του 54,34% του βρογχικού εκπλύματος.

Να σημειωθεί ότι με το Angel test μπορεί να διαγνωστεί καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος ενδεχομένως δεν μπορεί να διαγνωστεί με άλλες μεθόδους.

«Ο σάκος της βρογχοσκόπησης αποτελεί σίγουρα ένα νέο διαγνωστικό υλικό για τους ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις του θώρακος. Το Angel test έχει διαγνωστική αξία περίπου ίση ή και λίγο μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του βρογχικού εκπλύματος. Προτείνουμε την ένταξη του Angel test στην καθημερινή πρακτική όλων των βρογχοσκοπικών μονάδων και προτρέπουμε στη διεξαγωγή μεγαλύτερων ερευνητικών κλινικών δοκιμών που θα ισχυροποιήσουν και θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου», επεσήμανε ο κ. Κλέωντας.