ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαφάνεια και ελεγκτικοί μηχανισμοί αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Πολύ ψηλά στην ατζέντα του προγράμματός του αλλά και στις προτεραιότητές του θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της διαφάνειας και των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς σε περίπτωση που εκλεγεί, ετοιμάζεται να ενοποιήσει σε ένα ενιαίο σώμα όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα υπάγονται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Διαφάνεια και ελεγκτικοί μηχανισμοί αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα ενδιαφέρον εγχείρημα, το οποίο φυσικά θα δούμε πώς θα δουλέψει πρακτικά. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το περασμένο Σάββατο στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.

«Το πάρτι τελείωσε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τέλος στην αναξιοπιστία, στην παρανομία, στην κακοδιοίκηση, στη διαφθορά, στην παρακμή! Και γι' αυτό είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Το μήνυμά μας και ακούστε το καλά: Τήρηση της νομιμότητας παντού. Κράτος Δικαίου παντού». Επομένως, αυτό που εννοεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα βρίσκονται υπό το άγρυπνο μάτι του.

Και συνέχισε ο κ. Τσίπρας:

«Ενισχύουμε τους θεσμούς κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και δημοσιότητας σε όλα τα στάδια, αυστηροποιούμε τους όρους σχεδιασμού και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων, διαμορφώνουμε αντικειμενικό και διαφανές θεσμικό πλαίσιο διεξαγωγής των δημοσίων διαγωνισμών και βάζουμε τέλος στις φωτογραφικές προκηρύξεις».

Για τον λόγο αυτό, τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:

1. Στην ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και να εκκαθαριστεί η αγορά εργασίας από πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας.
2. Τη στήριξη της επιτυχημένης αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
3. Την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.

Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει δικαιοσύνη με τα εξής μέτρα:

• Συστηματοποιούμε τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν προβληματικούς διαγωνισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη ή διενεργήθηκαν την τελευταία πενταετία
• Διασφαλίζουμε την άμεση επανόρθωση της ενδεχόμενης περιουσιακής ή άλλης βλάβης του δημοσίου, στις περιπτώσεις «αμαρτωλών» συμβάσεων
• Καταργούμε τις αντισυνταγματικές και προσβλητικές για τη δημοκρατία διατάξεις που παρέχουν ασυλίες στα ΔΣ του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ

Οι ασυλίες αυτές είναι η ομολογία ενοχής του Μνημονιακού κατεστημένου και των Λειτουργών του που εν γνώσει τους ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.

Η διαφάνεια, η αξιοπιστία, η δικαιοσύνη, οι έννοιες κράτος δικαίου και πρόνοιας, αποτελούσαν πάντα και συνεχίζουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος κάθε προεκλογικής ομιλίας ενός κόμματος και κάθε εν δυνάμει κυβερνήτη. Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως που τις χρησιμοποιεί και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο σίγουρα οι Έλληνες πολίτες αγωνιούν και ευελπιστούν οι δηλώσεις αυτές να γίνουν πραγματικότητα και να αποτελέσουν ένα είδος Κοινωνικού Συμβολαίου που θα πρέπει να τηρηθεί. Διότι η λέξη δικαιοσύνη έχει γίνει πράγματι τόσο σπάνια τα τελευταία χρόνια, την εποχή του Μνημονίου και της ξένης κηδεμονίας και μάλλον για να είμαστε ακριβείς, την διαγράψαμε από το λεξιλόγιό μας!

Διαβάστε ακόμη:

Ανασφάλιστοι, ελληνικό φάρμακο, νοσοκομεία & προσλήψεις η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία

Δείτε πώς κατάντησαν την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών το 2014 - Ένας λεπτομερής απολογισμός

Έτσι θα ανασάνουμε το 2015: Οι ευχές του υγειονομικού και φαρμακευτικού κλάδου για το νέο έτος