ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο κακός ύπνος προειδοποιητικό σημάδι για τη ροπή των νέων προς τις καταχρήσεις

Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται καλά είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν προβλήματα αλκοολισμού, να κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών ή να ρέπουν προς επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές στο μέλλον, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Ο κακός ύπνος προειδοποιητικό σημάδι για τη ροπή των νέων προς τις καταχρήσεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που δεν απολαμβάνουν ποιοτικό ύπνο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επικίνδυνες συμπεριφορές μέσα στα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με νέους που απολαμβάνουν αρκετές ώρες καλού ύπνου.

Επομένως, υπογραμμίζουν ότι οι γονείς πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις συνήθειες του ύπνου των παιδιών τους.

Παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι ο καλός ύπνος αποτελεί «κλειδί» για τη λήψη ορθών αποφάσεων.

Τα ερευνητικά δεδομένα αφορούσαν σε περισσότερους από 6.500 εφήβους στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες του ύπνου των νέων, καθώς και τις συνήθειές τους στην κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών για τρεις επιμέρους χρονικές περιόδους μεταξύ 1994 και 2002.

Όσοι από τους συμμετέχοντες δεν απολάμβαναν ποιοτικό ύπνο φάνηκε να είναι πιο επιρρεπείς σε καταχρήσεις κατά την περίοδο εκείνη. Ωστόσο, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν η κακή ποιότητα ύπνου ή η έλλειψη ύπνου συσχετίζεται με επικίνδυνες συμπεριφορές και στο μέλλον.
Οι έφηβοι που δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να προβούν σε επεισοδιακή κατάχρηση αλκοόλ (binge drinking). Όσο μεγαλύτερα ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι νέοι με τον ύπνο τους, τόσο ισχυρότερη φάνηκε να είναι η συσχέτιση.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο λιγότερες ώρες κατάφερναν να κοιμηθούν οι νέοι κατά μέσο όρο τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες να εκδηλώσουν στο μέλλον προβληματικές συμπεριφορές, όπως προβλήματα στις ερωτικές τους σχέσεις λόγω κακής χρήσης του αλκοόλ.

Για κάθε επιπλέον ώρα ύπνου, ο κίνδυνος επεισοδιακής κατάχρησης αλκοόλ φάνηκε να μειώνεται, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Όπως δηλώνει η ερευνήτρια Maria Wong από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, η οποία ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, «συνήθως αγνοούμε τη σημασία του ύπνου, όμως τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο ύπνος αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν στο μέλλον».