ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπερδεύουν το “δεξί” με το “αριστερό”

Σας παίρνει κι εσάς μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να στρίψετε αποφασιστικά το τιμόνι όταν ο συνοδηγός σας λέει να πάτε δεξιά; Ή μήπως διστάζετε όταν σας λένε να κοιτάξετε κάτι που βρίσκεται στα αριστερά σας;

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπερδεύουν το “δεξί” με το “αριστερό”

Εάν ναι, δεν είστε μόνοι! Χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσκολία διάκρισης ανάμεσα σε δεξί και αριστερό. Η δυσκολία δεν εντοπίζεται μόνο σε μικρά παιδιά αλλά σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε επιπέδου μόρφωσης.

Η διάκριση ανάμεσα σε δεξί και αριστερό είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη νευρολογική και ψυχολογική διεργασία που απαιτεί τη συμμετοχή προηγμένων εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως η ικανότητα ενσωμάτωσης οπτικών, ακουστικών και απτικών πληροφοριών, οι γλωσσικές δεξιότητες και η μνήμη.

Αυτό που για κάποιους προκύπτει αβίαστα, για άλλους αποτελεί πρόκληση.

Το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο εάν απλώς στρίψουμε στο λάθος δρόμο, όμως μια λανθασμένη επιλογή ανάμεσα σε δεξί και αριστερό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες υπό άλλες συνθήκες. Μερικά από τα σοβαρότερα ιατρικά σφάλματα που έχουν καταγραφεί αφορούν σε γιατρούς που έκαναν επέμβαση στη λάθος πλευρά του σώματος του ασθενούς, αφαιρώντας για παράδειγμα το δεξί αντί του αριστερού νεφρού ή ακρωτηριάζοντας λάθος πόδι!

Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο από τους άντρες να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα σε δεξί και αριστερό. Η διαθέσιμη βιβλιογραφία επί του θέματος υποδεικνύει ότι οι άντρες διαθέτουν αυξημένη οπτική και χωροταξική λειτουργικότητα, μπορούν δηλαδή να οπτικοποιούν αντικείμενα και χώρους με μεγαλύτερη ευκολία κι έτσι μπορούν να προσανατολίζονται καλύτερα.

Βέβαια, η σύγχυση ανάμεσα σε δεξί και αριστερό είναι πιο πιθανή όταν το περιβάλλον επιβαρύνει την ικανότητα συγκέντρωσης, όταν δηλαδή υπάρχει θόρυβος και πολυκοσμία.

Σχετικά άρθρα:

Σκοτώνετε τα εγκεφαλικά σας κύτταρα με αυτές τις 3 συνήθειες
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν έχουμε ψευδαισθήσεις (βίντεο)