ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ενέσεις δεν θα πονούν πια! (εικόνες & βίντεο)

Μια πρωτοποριακή εφεύρεση ομάδας νεαρών ερευνητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Ράις έρχεται να δώσει τέλος στον πόνο και τη δυσφορία που συνοδεύουν σχεδόν πάντα μια ένεση.

Οι ενέσεις δεν θα πονούν πια! (εικόνες & βίντεο)

Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, η επίσκεψη στο γιατρό για να γίνει ένα απαραίτητο εμβόλιο είναι συνήθως μια δυσάρεστη εμπειρία κι έτσι η νέα εφεύρεση μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη.

rice3

Μια μικρή συσκευή θα μουδιάζει το δέρμα πριν χορηγηθεί η οποιαδήποτε ένεση, καθώς θα προωθεί μια ταχύτατη χημική αντίδραση που θα μειώνει τοπικά τη θερμοκρασία του δέρματος κι έτσι θα αυξάνεται σημαντικά η αντοχή στον πόνο.

Η πρότυπη συσκευή που έχει κατασκευαστεί επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε 1 μόλις λεπτό ή και λιγότερο. Η συσκευή κατασκευάστηκε με την τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία σήμερα βρίσκει πολλαπλές εφαρμογές στο χώρο της Ιατρικής.

Η συσκευή αποτελείται από δύο σφραγισμένους θαλάμους που περιέχουν νιτρικό αμμώνιο και νερό. Όταν οι δύο θάλαμοι ευθυγραμμίζονται, τα δύο μέρη ενώνονται και το διάλυμα οδηγεί σε μια ταχύτατη ενδοθερμική αντίδραση. Όταν η μεταλλική βάση της συσκευής έρθει σε επαφή με το δέρμα, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα μειώνεται τοπικά η θερμοκρασία και το δέρμα μουδιάζει.

rice2

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αντίστοιχες λύσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα είτε αργούν να επιδράσουν είτε δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές.

Η συσκευή απευθύνεται σε οποιονδήποτε χρειάζεται να κάνει μια ένεση, δηλαδή σε όλους μας. Ειδικότερα, μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε άτομα που έχουν μεγάλη ευαισθησία στον πόνο, σε ευπαθείς ομάδες όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ή σε άτομα που υποβάλλονται σε επεμβάσεις κατά τις οποίες χορηγείται ένεση σε κάποιο πολύ ευαίσθητο σημείο, όπως το πρόσωπο ή η περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Η συσκευή είναι μίας χρήσεως και το κόστος της εκτιμάται πως δεν θα ξεπερνά τα 2 δολάρια. Επί του παρόντος, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ράις ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση για προσωρινή κατοχύρωση της πατέντας, η οποία θα έχει το ταιριαστό όνομα Comfortably Numb.