ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έρευνα: Γιατί «προτιμούν» κάποιους τα κουνούπια

Οι πιθανότητες να μας τσιμπήσει κουνούπι εξαρτώνται από τα ίδια τα γονίδιά μας και συγκεκριμένα από τα γονίδια που ευθύνονται για την οσμή του σώματος, σύμφωνα με νέα προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.

Νέα έρευνα: Γιατί «προτιμούν» κάποιους τα κουνούπια

Οι ερευνητές εξέτασαν ζεύγη μονοζυγωτικών και διζυγωτικών διδύμων προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές διαφοροποιήσεις ως προς τις «προτιμήσεις» των κουνουπιών.

Οι δοκιμές υπέδειξαν ότι τα μονοζυγωτικά δίδυμα είναι εξίσου «ελκυστικά» για τα κουνούπια και η διαπίστωση αυτή είναι πιθανώς αποτέλεσμα του κοινού γενετικού υποβάθρου των αδερφών. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό το ίδιο γενετικό υλικό, ενώ τα διζυγωτικά δίδυμα διαθέτουν στο γενετικό τους κώδικα λιγότερα κοινά γονίδια.

Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη νέα δοκιμή πρόκειται να αξιολογηθούν στο πλαίσιο εκτενέστερων ερευνών ώστε να επιβεβαιωθούν, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Οι επιστήμονες πασχίζουν εδώ και χρόνια να κατανοήσουν τους ακριβείς μηχανισμούς που καθιστούν ορισμένους ανθρώπους «πόλο έλξης» για τα κουνούπια. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα υπέδειξαν ότι τα κουνούπια προσελκύονται από την οσμή του σώματος. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί εμπειρικά ότι συγγενικά πρόσωπα είναι πιο πιθανό να προσελκύουν στον ίδιο βαθμό τα κουνούπια. Έτσι, η ομάδα των ερευνητών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλησε να δοκιμάσει στην πράξη τη θεωρία, ώστε να διαπιστώσει αν τα γονίδια πράγματι παίζουν ρόλο στη διαδικασία προσέλκυσης του δίπτερου εντόμου.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής μελέτης, εξετάστηκαν 19 ζεύγη διζυγωτικών διδύμων και 18 ζεύγη μονοζυγωτικών διδύμων. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ, βάσει των οποίων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες ένα άτομο να προσελκύει μαζικά τα κουνούπια πιθανώς εξαρτώνται από τα κληρονομούμενα γονίδια που καθορίζουν την οσμή του σώματος.

Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική μελέτη που υποδεικνύει ότι υπάρχει γενετική βάση στη διαδικασία που ακολουθούν τα κουνούπια προκειμένου να επιλέξουν το «θύμα» τους.

Διαβάστε επίσης:

Κουνούπια τέλος: Τι να ΜΗΝ τρώτε για να μη σας τσιμπάνε
Τι να κάνετε για να μη σας τσιμπήσει ποτέ κουνούπι
Δείτε ποια ώρα της ημέρας μαζεύονται τα κουνούπια στην περιοχή σας!