ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μπλε ακτινοβολία απειλεί τα μάτια

Τα μάτια δεν απειλούνται μόνο από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου αλλά και από το μπλε φως των τάμπλετ, των έξυπνων κινητών, των τηλεοράσεων με επίπεδες οθόνες και των λαμπτήρων led. Για το λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η χρήση γυαλιών με ειδικά προστατευτικά φίλτρα.

Η μπλε ακτινοβολία απειλεί τα μάτια

Οι νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φως (υψηλής ενέργειας ορατή ακτινοβολία) αυξάνει την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας -ειδικά σε ανθρώπους με χαμηλή ποσότητα βιταμίνης C στον οργανισμό τους- καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα, ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ) Μαρία Ταρασούδη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την εκστρατεία «Προστατέψτε τα μάτια σας». Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας τα μέλη του ΣΟΟΒΕ θα προσφέρουν οπτικά είδη σε ιδρύματα και οργανώσεις που τα έχουν ανάγκη για να προστατέψουν τα μάτια τους.

Η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ενοχοποιείται για τα καρκινώματα του βλεφάρου (βασικοκυτταρικό, ακανθοκυτταρικό και μελάνωμα), για τον καταρράκτη, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την ηλιακή ωχροπάθεια, το στεάτιο (κιτρινωπή υπερυψωμένη πάχυνση του επιπεφυκότα κοντά στο λευκό του ματιού), το πτερύγιο (τριγωνικό στρώμα ιστού που διεισδύει στον κερατοειδή) και τη φωτοκερατίδιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς).

Για να προστατευτούν τα μάτια, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου που αποκλείουν σε ποσοστό 100% τις υπεριώδεις ακτίνες καθώς και καπέλα με γείσο και αντηλιακές κρέμες. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα τα γυαλιά οράσεως (μυωπίας, αστιγματισμού, υπερμετρωπίας, πρεσβυωπίας) να έχουν απορροφητικά φίλτρα, ενώ υπάρχουν και σύγχρονοι μαλακοί φακοί επαφής με φίλτρο προστασίας από την UV ακτινοβολία.

«Όλα τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται στα καταστήματα οπτικών προστατεύουν εγγυημένα από την ακτινοβολία και οι τιμές τους αρχίζουν από 30 ευρώ. Τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται είτε από πλανόδιους μικροπωλητές, είτε σε καταστήματα ρούχων και αξεσουάρ, είτε σε άλλα καταστήματα, όχι μόνο δεν προστατεύουν τα μάτια αλλά έχουν και σκελετούς φτιαγμένους από καρκινογόνα υλικά. Έρευνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών έδειξε τη χρήση καδμίου σε σκελετούς οράσεως και ηλίου που προέρχονται από κατασκευαστές εκτός ευρωπαϊκής ζώνης», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΣΟΟΒΕ.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια έρευνας που έγινε το 2013 από το ΣΔΟΕ, την ΕΛΑΣ και τη Δημοτική Αστυνομία, κατασχέθηκαν 8.772.802 προϊόντα-μαϊμού από τα οποία το 1/4 ήταν γυαλιά ηλίου. Το κόστος ενός τέτοιου ζευγαριού γυαλιών ήταν 0,30 λεπτά ενώ η τιμή πώλησης κυμαινόταν από 2,5 έως 20 ευρώ. «Η ποιότητα του φακού σε αυτά τα γυαλιά είναι κατώτερη, διαστρεβλώνει την όραση, μειώνει την ορατότητα, δημιουργεί ενόχληση στα μάτια και προκαλείται πονοκέφαλους. Επίσης ξεγελούν τις κόρες των ματιών καθώς προκαλούν τη διαστολή τους και τελικά μπαίνει περισσότερο φως στο μάτι προκαλώντας εσωτερική βλάβη», επισήμανε η κ. Ταρασούδη.