ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταγγελίες για δεμένο αυτιστικό 20χρονο, στο Δαφνί

Τις απαράδεκτες αλλά και δραματικές συνθήκες νοσηλείας, ενός 20χρονου με αυτισμό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) εδώ και 14 μήνες, καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Καταγγελίες για δεμένο αυτιστικό 20χρονο, στο Δαφνί

Η Συνομοσπονδία ζητά παράλληλα από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό κυρία Βασιλική Θάνου, να παρέμβει προσωπικά για την επίλυση αυτού του σοβαρότατου θέματος, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, ο 20χρονος, ο οποίος έχει διαγνωσθεί με αυτισμό και νοητική υστέρηση, νοσηλεύεται στη Β' Ψυχιατρική Κλινική του ΨΝΑ (Δαφνί) τους τελευταίους 14 μήνες με ιμάντες ακινητοποίησης στο κρεβάτι, χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική και νοσηλευτική αντιμετώπιση.

Ο 20χρονος είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο με εισαγγελική παρέμβαση, καθώς η κατάστασή του (υπερδιέγερση) επέβαλε άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Βεβαίως, ο προορισμός του στο Τμήμα Οξέων Περιστατικών του Ψυχιατρείου δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.

Ως αυτιστικός ασθενής ο 20χρονος έπρεπε να διακομιστεί και να νοσηλευτεί σε οικοτροφείο ειδικό για τη νοσηλεία ατόμων με αυτισμό. Στην επικράτεια τέτοια οικοτροφεία είναι ελάχιστα και η αναμονή για μια ελεύθερη κλίνη σε αυτά είναι μακρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητής του ΨΝΑ, κ. Παύλος Θεοδωράκης είχε πραγματοποιήσει τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίσει μια κλίνη στην ειδική μονάδα για άτομα με αυτισμό μέσα στο Δαφνί, αλλά η μικρή δυναμικότητά της -μόλις 11 κλίνες- δεν επέτρεπε τη μεταφορά του 20χρονου.

Κανένα αποτέλεσμα δεν είχαν οι αλλεπάλληλες προσπάθειες του κ. Θεοδωράκη -ως ψυχίατρος είχε αυξημένη ευαισθησία και εμπειρία- να μεταφερθεί ο νεαρός σε κάποιο άλλο οικοτροφείο ή μονάδα κοινωνικής φροντίδας.

Στο μεταξύ, αναπάντητες έμεναν οι επιστολές προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας (04.11.2014), στο Συνήγορο του Πολίτη (05.11.2014) και στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Σαμαρά (11.11.2014) της ΕΣΑμεΑ, ζητώντας παρέμβαση.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλονται οι άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν σε Ψυχιατρικές Μονάδες Νοσοκομείων, οι οποίες δεν αποτελούν δομές κοινωνικής φροντίδας, αλλά δομές κοινωνικού εγκλεισμού» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, εγκαλώντας τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους υπουργούς για την πάγια τακτική τους «να σχεδιάζουν ελλιπή μέτρα και πολιτικές για την υγεία, την πρόνοια και ανεπαρκή για την αναπηρία».