ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο πρόσωπο για τη Βάιολετ χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση (pics&vid)

Η Βάιολετ Πίτροκ από το Όρεγκον των ΗΠΑ γεννήθηκε με μια εξαιρετικά σπάνια δυσπλασία στο πρόσωπο, με τα οστά του κρανίου της να απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους που δεν υπάρχει χόνδρος στη μύτη της και δεν βλέπει φυσιολογικά.

Νέο πρόσωπο για τη Βάιολετ χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση (pics&vid)

Επειδή η εν λόγω δυσπλασία (Tessier facial cleft) είναι τόσο σπάνια, ελάχιστοι είναι οι γιατροί που έχουν την απαιτούμενη εμπειρία για να την αντιμετωπίσουν. Ευτυχώς, ο Δρ Τζον Μιάρα, πλαστικός χειρουργός που δραστηριοποιείται στη Βοστώνη, έδωσε ελπίδα στην οικογένεια Πίτροκ, καθώς έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης σε παιδιά με παρόμοιες δυσπλασίες.

Violet Pietrok

Ο Δρ Μιάρα και η ιατρική του ομάδα χρησιμοποίησαν την τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης ώστε να κατασκευάσουν ένα «καλούπι» για το κρανίο της Βάιολετ, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαν κατά τη χειρουργική επέμβαση ώστε να «σμιλέψουν» τις προβληματικές περιοχές στο κρανίο του κοριτσιού και να φέρουν πιο κοντά τα δύο μέρη του και να κλείσει το κενό ανάμεσα στα μάτια της. Το καλούπι κατασκευάστηκε με βάση την ακριβή απεικόνιση του κρανίου της Βάιολετ μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

3d printed skull

«Κανονικά δεν μπορούμε να δούμε όλα τα σημεία του σκελετού όταν καλύπτονται από δέρμα και μύες», δηλώνει ο Δρ Μιάρα, επικεφαλής του Τμήματος Αισθητικής Χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, «όμως η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει να δούμε τα σημεία αυτά».

Η χειρουργική επέμβαση στη δίχρονη Βάιολετ στέφθηκε με επιτυχία και οι γιατροί την παρακολουθούν στενά ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή ανάρρωσή της. Θα χρειαστούν βέβαια και άλλες επεμβάσεις ώστε σταδιακά να αποκατασταθεί πλήρως το πρόσωπο του κοριτσιού.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση βρίσκει όλο και περισσότερες εφαρμογές στο χώρο της Ιατρικής. Οι γιατροί ευελπιστούν πως στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την κατασκευή ολόκληρων λειτουργικών προσθετικών μελών.

Δείτε κι αυτό:

Μωρό κύκλωπας γεννήθηκε στην Αίγυπτο (φωτογραφία)
«Αποκεφαλίστηκε» σε τροχαίο όμως οι γιατροί συνέδεσαν και πάλι το κεφάλι (pics&vid)
Γίγαντας ετών 3! Έχει ήδη ύψος 1,20!