ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας στους 10 ασθενείς σε ΜΕΘ διεθνώς πάσχει από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) είναι συχνό μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά συχνά (σε ποσοστό περίπου 40%) δεν διαγιγνώσκεται, ούτε τυγχάνει σωστής θεραπείας, παρά το γεγονός ότι συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Ένας στους 10 ασθενείς σε ΜΕΘ διεθνώς πάσχει από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία έλαβε υπ’ όψιν στοιχεία από 459 ΜΕΘ σε 50 χώρες πέντε ηπείρων. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί ποτέ σε εντατικές παγκοσμίως.

Το σύνδρομο προκαλείται από οξεία φλεγμονή των πνευμόνων μετά από σοβαρή λοίμωξη ή σοβαρό τραυματισμό. Υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες, μειώνεται το οξυγόνο που φθάνει στο αίμα και οι ασθενείς δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους.

Για το εν λόγω σύνδρομο υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογία του, τη διάγνωσή του, τη διαχείρισή του και την έκβαση των ασθενών, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, με επικεφαλής τον Τζον Λάφι, επικεφαλής αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου «Άγιος Μιχαήλ» του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά.

bigstock Innovative Technology In A Mod 90865265

Η μελέτη με την ονομασία LUNG SAFE πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA. Αφορούσε συνολικά 29.144 ασθενείς σε εντατικές, από τους οποίους οι 3.022 (ποσοστό 10,4% ή έξι ασθενείς ανά κλίνη εντατικής ετησίως) πληρούσαν τα κριτήρια του ΣΟΑΔ. Από αυτούς, οι περισσότεροι (2.377) εμφάνισαν το σύνδρομο μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την εισαγωγή τους και χρειάσθηκαν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Η κλινική αναγνώριση του συνδρόμου από τους γιατρούς κυμαίνεται από 51% για τα ήπια περιστατικά έως 78,5% για τα σοβαρά. Το ποσοστό θνησιμότητας μέσα στο νοσοκομείο των ασθενών με το σύνδρομο είναι 34% για τα ελαφρά περιστατικά, 40% για τα ενδιάμεσα και 46% για τα σοβαρά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν το χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης του συνδρόμου από τους γιατρούς των εντατικών και την ανάγκη να βελτιωθεί η διαχείριση των ασθενών. Προς το παρόν, όπως τόνισε ο Δρ Λάφι, δεν υπάρχει ένα πρότυπο τεστ για τη διάγνωση του συνδρόμου, το οποίο έχει πολλά συμπτώματα.

Τα περισσότερα περιστατικά ΣΟΑΔ καταγράφονται στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, ενώ ακολουθούν Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Διαβάστε επίσης:

Η συμβολή της αμβροξόλης στην θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας

Λοιμώξεις αναπνευστικού: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε