ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς θα προετοιμάσετε τον οργανισμό σας για την αλλαγή της ώρας

Τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, «εγκαινιάζοντας» τη θερινή ώρα για το 2016.

Πώς θα προετοιμάσετε τον οργανισμό σας για την αλλαγή της ώρας

Η μεγαλύτερη διάρκεια της ηλιοφάνειας μπορεί να μας φτιάχνει τη διάθεση και να μας προετοιμάζει για τον ερχομό του καλοκαιριού, όμως η αλλαγή της ώρας συνεπάγεται και απώλεια μίας ώρας ύπνου. Πώς επηρεάζεται το βιολογικό μας ρολόι από τη μετάβαση στη θερινή ώρα και πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για την αλλαγή;

Μπορεί αυτή η «απώλεια» της μίας ώρας να μοιάζει μικρή και ασήμαντη, ωστόσο αποδεικνύεται σημαντική εάν αναλυθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού του ανθρώπινου οργανισμού, δηλώνει ο Till Roennburg, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας, γνωστό και ως κιρκάδιο ρολόι, αξιοποιεί το φως του ήλιου ώστε να συγχρονίζεται με το περιβάλλον καθώς αλλάζουν οι εποχές. Η μετάβαση στη θερινή ώρα επηρεάζει αυτή τη διαδικασία. Ο Roennburg παρομοιάζει τη μετάβαση στη θερινή ώρα με τη μετακίνηση του πληθυσμού μιας ολόκληρης χώρας σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον την άνοιξη και την επιστροφή του πληθυσμού στον τόπο προέλευσης το φθινόπωρο. Αν και η μετάβαση μοιάζει να σχετίζεται κυρίως με το πρόγραμμα του ύπνου, στην πραγματικότητα οι όποιες δυσμενείς εκβάσεις παρατηρούνται οφείλονται στον αιφνίδιο χαρακτήρα της αλλαγής.

bigstock Springtime Daylight Saving Tim 102573242

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να προετοιμάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τον οργανισμό σας για την αλλαγή ώρας και να εξασφαλίσετε ότι η μετάβαση στη θερινή ώρα θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

- Προγραμματίστε το ξυπνητήρι λίγα λεπτά νωρίτερα την Παρασκευή και το Σάββατο πριν την αλλαγή, ώστε ο οργανισμός σας να προετοιμαστεί για την απώλεια της μίας ώρας ύπνου.

- Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ τις ημέρες πριν την αλλαγή, καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού.

- Λίγες ημέρες πριν την αλλαγή, αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο –κάτι που πρέπει να κάνετε ούτως ή άλλως όλο το χρόνο, καθώς το φως που εκπέμπουν οι συσκευές επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.

- Προσπαθήστε να κοιμηθείτε λίγο νωρίτερα, ώστε να είναι πιο εύκολο να ξυπνήσετε νωρίτερα το πρωί. Εάν δυσκολεύεστε, εφαρμόστε απλές τεχνικές χαλάρωσης, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή κάποιο χαλαρωτικό αφέψημα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει την υγεία σας

Τα οφέλη της θερινής ώρας για την υγεία