ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μυστική συνάντηση επιστημόνων του Χάρβαρντ για τη δημιουργία ανθρώπινου γονιδιώματος

Περίπου 150 επιστήμονες συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Βοστώνη, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία εκ του μηδενός ενός συνθετικού ανθρωπίνου γονιδιώματος μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μυστική συνάντηση επιστημόνων του Χάρβαρντ για τη δημιουργία ανθρώπινου γονιδιώματος

Το σχέδιο εγείρει κρίσιμα ζητήματα βιοηθικής, όπως η μαζική δημιουργία ανθρώπων χωρίς γονείς και με «κατά παραγγελία» χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση διέρρευσε στον Τύπο μετά από μερικές μέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και της «Ουάσιγκτον Ποστ».

Από τους συμμετέχοντες επιστήμονες είχε ζητηθεί να μην έλθουν σε επαφή με δημοσιογράφους ή να στείλουν μηνύματα στο Twitter στη διάρκεια της μυστικής συνάντησης.

Το σχέδιο των συμμετεχόντων είναι μια προέκταση του αρχικού Προγράμματος Ανθρωπίνου Γονιδιώματος (Human Genome Project-HGP), γι' αυτό η αρχική ονομασία της πρωτοβουλίας τους ήταν HPG2 και μετά άλλαξε σε HPG-Write.

Στόχος τους είναι να προχωρήσουν πέρα από την «ανάγνωση» του ανθρώπινου γενετικού υλικού, στη σύνθεση DNA με χημικό τρόπο, όπως παραδέχθηκε ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης, ο καθηγητής γενετικής Τζορτζ Τσερτς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η συνθετική βιολογία έχει αρχίσει ήδη να κάνει προόδους σε επίπεδο μικροοργανισμών, όμως η νέα φιλοδοξία της είναι να συντεθούν ολοκληρωμένα μεγαλύτερα γονιδιώματα ζώων και φυτών, τα οποία αρχικά θα εισαχθούν σε κύτταρα για ερευνητικούς σκοπούς.

Προς το παρόν, οι συμμετέχοντες επιστήμονες δεν μιλάνε ανοιχτά για τη δημιουργία συνθετικών ανθρωπίνων όντων, αλλά στην πορεία του δρόμου κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί...

Η πρόσκληση που εστάλη για την μυστική συνάντηση, έγραφε πάντως ότι αποσκοπεί «στο να συντεθεί ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο γονιδίωμα εντός κυττάρων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».

Πολλοί σκεπτικιστές επιστήμονες εγείρουν ερωτήματα βιοηθικής και ανησυχούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια νέου τύπου ευγονική.

Ο Τσερτς, ο οποίος επέκρινε τους σκεπτικιστές ότι «σκιαγραφούν μια εικόνα που δεν αντιπροσωπεύει την πρωτοβουλία μας», δικαιολογήθηκε ότι αρχικά η συνάντηση είχε σχεδιασθεί να είναι ανοικτή στον Τύπο και μάλιστα να μεταδοθεί μέσω βίντεο στο ευρύτερο κοινό. Επειδή όμως θα συνοδευόταν από μια δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, η οποία καθυστέρησε, τελικά αποφασίσθηκε η εκδήλωση να γίνει κλειστή.

Υποσχέθηκε όμως ότι το σχετικό βίντεο θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, μόλις γίνει η επιστημονική δημοσίευση.

Διαβάστε επίσης:

Όχι της Pfizer για τα σκευάσματά της σε εκτελέσεις κρατουμένων

Τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό σας;